Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όχι άλλη μείωση δαπανών υγείας και σύγχρονο σύστημα προμηθειών θέλει η αγορά

Όχι άλλη μείωση δαπανών υγείας και σύγχρονο σύστημα προμηθειών θέλει η αγορά

Την αναστολή της περαιτέρω μείωσης των δαπανών στην Υγεία και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών ζητούν οι παράγοντες της αγοράς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητα στην Υγεία, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις φορέων στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριου.

Την αναστολή της περαιτέρω μείωσης των δαπανών στην Υγεία και ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών ζητούν οι παράγοντες της αγοράς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητα στην Υγεία, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις φορέων στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριου.

Συγκεκριμένα, ο προέδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεόδωρος Λιακόπουλος επεσήμανε ότι «η φαρμακευτική δαπάνη και η δαπάνη στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό έχει φτάσει στα κατώτερα επίπεδα. Δεν αντέχουμε άλλες μειώσεις. Τυχών περαιτέρω μειώσεις, θα επιβαρύνουν την ποιότητα στην υγεία του ασθενούς».

Και πρόσθεσε ότι «για να έχουμε ένα βιώσιμο μοντέλο στα επόμενα πέντε χρόνια, πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το παρατηρητήριο τιμών και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (Κ.Ε.Ν.), καθώς επίσης να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν άμεσα, ένα μοντέρνο σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήριο την πιο συμφέρουσα προσφορά και όχι αποκλειστικά την τιμή».


O Γενικός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης, GE Healthcare και μέλος της Επιτροπής Εταιριών Ιατροφαρμακευτικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης αναφερόμενος στο σύστημα διαγωνισμών του δημοσίου στην Ελλάδα, είπε ότι είναι εφάμιλλο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών αλλά τα προβλήματα επικεντρώνονται στην έλλειψη οργανωτικού σχεδιασμού και στρατηγικής προώθησης της υγείας. Δεν υπάρχει χάρτης ιατρικής τεχνολογίας ανά περιφέρεια αλλά ούτε κεντρική αξιολόγηση τεχνολογίας. Επιπλέον η διαδικασία ενός δημόσιου διαγωνισμού παραμένει ασαφής σε επίπεδο προδιαγραφών και αξιολόγησης, επιτρέποντας διάφορες ερμηνείες με επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Παύλος Αρναούτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), σημείωσε ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε τις δαπάνες Υγείας μόνο ως παράγοντα κόστους, αλλά μέσα από μια συνολική προσέγγιση» και συνέχισε λέγοντας ότι «για να εξασφαλισθεί το Ευρωπαϊκό μοντέλο καθολικής κάλυψης και ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη, είναι πολύ σημαντικό, οι χαράσσοντες πολιτικών Υγείας να αντιληφθούν με ποιο τρόπο η κατάσταση της υγείας μας, επηρεάζει το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Έτσι θα μπορέσουν να κάνουν τις πλέον συμφέρουσες επιλογές, που μεγιστοποιούν την αξία της επένδυσης για την υγεία μας και την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Η συνολική Αξία της επένδυσης στην Υγεία και την περίθαλψη αλλά και η βελτίωση των αποτελεσμάτων επιτυγχάνονται μέσα από 3 στοιχεία: τη βελτιστοποίηση του λειτουργικού κόστους του Συστήματος Υγείας, τα καλύτερα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα, την απαραίτητη επένδυση για την πρόληψη της έναρξης και εξέλιξης της νόσου».

Ο Ειδικός Διοίκησης Νοσοκομειακών Μονάδων και Στατιστικολόγος Απόστολος Λέτσιος εξήγησε ότι για να μπορέσει να υπάρξει ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, θα πρέπει να είναι προσιτό, αποδεκτό από τους πολίτες και να χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα. Με την σειρά τους, οι φορείς χάραξής πολιτικής θα πρέπει να επενδύσουν στην πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την προώθηση της ενδυνάμωσης και της υπευθυνότητας των πολιτών όπως επίσης και στην αναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Κοματάς υποστήριξε ότι η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην παραγωγή του αγαθού «Υγεία» είναι ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο δαπανών των Νοσοκομείων και επομένως βασικό εργαλείο για το προσδιορισμό των εσόδων τους από τα νοσήλια.

O προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος κατά την χθεσινή τοποθέτησή του είχε εξηγήσει ότι «με Σχέδιο, με τεχνοκρατική και διαχειριστική ικανότητα πρέπει πλέον να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν επάρκεια Υγειονομικής περίθαλψης, σε βάθος χρόνου, που όχι μόνο δεν θα διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας αλλά θα ανάγουν την παραγωγή φαρμάκων στη Ελλάδα σε βασικό στόχο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας».

Αναφερόμενος στα μέτρα ανάπτυξης παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα που θα καταστήσουν την φαρμακοβιομηχανία, βασικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου όπως επίσης και στις κλινικές μελέτες και τα οφέλη που επιφέρουν στην χώρα μας είπε ότι«εδώ υπάρχει μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε να πάει χαμένη. Το νομοθετικό πλαίσιο κρίνεται επαρκές, αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και καθυστερήσεις εμφανίζονται στην υλοποίηση σχετικών προτάσεων ή συμβάσεων στο νοσοκομειακό διαχειριστικό και διοικητικό επίπεδο».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Δημήτρης Παναγούλιας είπε ότι οι βασικές προϋποθέσεις για μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική, είναι: να διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες, να έχει ρεαλιστικούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους και να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως επισήμανε, με την παρούσα φαρμακευτική πολιτική, οι ανωτέρω στόχοι δεν καλύπτονται επαρκώς. Οπότε, απαιτείται μία αναθεώρηση της πολιτικής, η οποία πρέπει να βασίζεται σε δομικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. θεραπευτικά πρωτόκολλα, registries κ.λπ) και όχι σε οριζόντιες περικοπές.

Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Βασίλης Πενταφράγκας πρόσθεσε ότι,«η βιωσιμότητα -υπό τις τρέχουσες συνθήκες και ρυθμίσεις- είναι επιεικώς αδύνατη. Η μόνη ουσιαστική διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγή είναι αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι υπόλοιπες βίαιες παρεμβάσεις που αναρωτιέται κανείς αν πέτυχαν το στόχο τους, είναι αυτές που στόχευσαν τις ονομαστικές τιμές των φαρμάκων και τη συνταγογράφηση τους με το δραστικό τους συστατικό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι«η εγχώρια παραγωγή μπορεί να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Όλα τα φάρμακα με προστιθέμενη αξία πρέπει να είναι διαθέσιμα στους πολίτες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Τονίζουμε ότι ο εξορθολογισμός της χρήσης των φαρμάκων σε όρους εξοικονόμησης, μπορεί να ελαφρύνει έως και 8% τις συνολικές δαπάνες για την υγεία, ενώ η συμβολή σε όρους δημόσιας υγείας είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Η μοναδική διέξοδος από τα σημερινά προβλήματα, ταυτίζεται με διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του συστήματος τιμολόγησης, αποζημίωσης, συνταγογράφησης και διάθεσης των φαρμάκων σε συνδυασμό με (α) αξιολόγηση της προστιθέμενης αξίας, (β) μέτρα ελέγχου του όγκου και του μείγματος που συνταγογραφείται και (γ) κίνητρα για την επιλογή και προτίμηση οικονομικότερων θεραπειών».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024