Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ν.Καραμούζης: Πρόκληση οι εύποροι μέτοχοι που ρίχνουν τα βάρη σε άλλους

Παρέμβαση στο κρίσιμο ζήτημα της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των οποίων οι διοικήσεις αρνούνται να συνεργαστούν με τις τράπεζες, μπλοκάροντας τις σχετικές διαδικασίες, έκανε μέσω twitter ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης. «Αν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεων τους δεν συμμετέχουν/συνεργάζονται οι μέτοχοι τους, οι πιστωτές πρέπει ν' αποκτούν τον έλεγχο/διοίκηση» τονίζει.

Παρέμβαση στο κρίσιμο ζήτημα της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των οποίων οι διοικήσεις αρνούνται να συνεργαστούν με τις τράπεζες, μπλοκάροντας τις σχετικές διαδικασίες, έκανε μέσω twitter ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

Ο κ. Καραμούζης σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι αποτελούν «πρόκληση οι εύποροι μέτοχοι που επιρρίπτουν σε τρίτους τα βάρη εξυγίανσης των εταιριών τους, υπονομεύουν την αναδιάρθρωση και απαιτούν να διοικούν».

Και σε επόμενο σχόλιό του, ο πρόεδρος της Eurobank συμπληρώνει ότι αν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων δεν συνεργάζονται και δεν συμμετέχουν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεών τους, τότε οι πιστωτές πρέπει να αποκτούν τον έλεγχο και τη διοίκηση της υπό αναδιάρθρωση επιχείρησης.

Η τοποθέτηση του κ. Καραμούζη ταυτίζεται με ένα από τα κύρια ζητούμενα των τραπεζών ώστε να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Πρόκειται, όπως εξηγεί το Capital.gr για τη δυνατότητα του debt to equity swap, δηλαδή της μετοχοποίησης χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να γίνεται άμεσα όταν μία διοίκηση υπερχρεωμένης επιχείρησης μπλοκάρει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προτείνουν οι πιστωτές και επιμένει να παραμένει στη διοίκησή της. Μαζί με τη δυνατότητα αυτή πρέπει να υπάρχει και δυνατότητα άμεσης αποπομπής της μη συνεργάσιμης διοίκησης της επιχείρησης.

Η στάση αυτή από επιχειρηματίες που ακολούθησαν αποτυχημένη στρατηγική διοίκησης και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, ζητώντας από τις τράπεζες να τις διασώσουν, χωρίς οι ίδιοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να την στηρίξουν οικονομικά, επιμένοντας μάλιστα να παραμένουν στη διοίκηση, αποτέλεσε μεγάλο «αγκάθι» στην εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου. Και αυτό διότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ίδιοι μέτοχοι – ιδιοκτήτες διέθεταν μεγάλη προσωπική περιουσία (κυρίως στο εξωτερικό).

Από τη στάση αυτή ζημιώθηκε πρωτίστως ο υγιής ανταγωνισμός από επιχειρηματίες που στήριζαν με κόπο τις επιχειρήσεις τους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν όπως μπορούσαν τον δανεισμό τους και την ίδια στιγμή είχαν να ανταγωνιστούν επί «ίσοις όροις» τα προϊόντα των μη σωστών επιχειρηματιών.

Πλέον, ο νόμος για τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις που θα προβλέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική κάλυψη των στελεχών των τραπεζών και του Δημοσίου που θα υπογράψουν τα σχέδια αναδιαρθρώσεων, θα προβλέπει και τη δυνατότητα άμεσης αποπομπής μη συνεργάσιμων διοικήσεων και την ανάληψη της διοίκησής τους από τους πιστωτές.

Σημειώνεται ότι η πρώτη αναδιάρθρωση μεγάλου επιχειρηματικού δανείου στην οποία η διοίκηση της επιχείρησης αποσύρθηκε, είναι αυτή της περίπτωσης Μαρινόπουλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024