Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες. Παύση των εχθροπραξιών βρίσκεται σε ισχύ από τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας, που προβλέπει την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε πολιορκημένες πόλεις και χωριά. Παρά τις παραβιάσεις, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παρατείνει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία για άλλες 72 ώρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως την Παρασκευή για να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να συναντηθούν στις 17:30 σήμερα (00:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) για διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, καθώς μια φάλαγγα φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της πόλης του Χαλεπίου εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη στην τουρκική μεθόριο.

Παύση των εχθροπραξιών βρίσκεται σε ισχύ από τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας, που προβλέπει την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων σε πολιορκημένες πόλεις και χωριά.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται το υπουργείο Άμυνας, η συριακή αντιπολίτευση έχει παραβιάσει την εκεχειρία 39 φορές το τελευταίο 24ωρο, ενώ υπήρξαν αναφορές και για νεκρούς αμάχους.

Παρά τις παραβιάσεις, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παρατείνει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία για άλλες 72 ώρες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του στην προσπάθεια να εξασφαλίσει ότι ο συριακός στρατός θα εφαρμόσει πλήρως την εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τη δική τους επιρροή στις οργανώσεις των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας- οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους στον Αυτοκινητόδρομο Καστέλο, κοντά στο Χαλέπι, αλλά επέστρεψαν σχεδόν αμέσως αφού δέχτηκαν πυρά από τους αντάρτες.

Σε μια πρώτη ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις απέσυραν τους άνδρες και τον οπλισμό τους, ενώ οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δεν έκαναν το ίδιο.

Ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτών εισήλθε στη συριακή πόλη αλ-Ράι, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για τον συντονισμό των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή των ανταρτών.

Πέντε ή έξι μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αποσυρθούν πίσω προς την τουρκική μεθόριο όταν σύροι αντάρτες διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία τους στην πόλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε και αυτό στο περιστατικό λέγοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις έφυγαν από το αλ-Ράι παραμένουν όμως στο συριακό έδαφος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024