Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στο μέτωπο της Συρίας

Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός στο μέτωπο της Συρίας

Σε ισχύ τέθηκε η εύθραυστη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο της Συρίας χωρίς εντούτοις να είναι σαφές εάν και σε ποιο βαθμό οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συμμορφωθούν. Η πρώτη εικόνα που δίνει το Συριακό Παρατηρητήριο είναι ότι επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων. Εάν η εκεχειρία «κρατήσει» επτά ημέρες, ΗΠΑ και Ρωσία θα ξεκινήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών. Έτοιμος δηλώνει ο ΟΗΕ για έναρξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Χαλέπι.

Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο της Συρίας χωρίς εντούτοις να είναι σαφές εάν και σε ποιο βαθμό οι αντιμαχόμενες πλευρές θα συμμορφωθούν. Η πρώτη εικόνα που δίνει το Συριακό Παρατηρητήριο είναι ότι επικρατεί ηρεμία στις κύριες περιοχές συγκρούσεων, εντούτοις έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί τόσο από τις δυνάμεις ανταρτών, όσο και κυβέρνησης στα νοτιοδυτικά.

Εάν η εκεχειρία «κρατήσει» επτά ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα ξεκινήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών.

Η εύθραυστη συμφωνία για την παύση πυρός που διαπραγματεύτηκαν Ουάσινγκτον και Μόσχα τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

«Επικρατεί ηρεμία» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Άμπντελ Ραχμάν, προβαίνοντας σε μια πρώιμη εκτίμηση της τήρησης της συμφωνίας.

Προσέθεσε, όμως, πως έχουν σημειωθεί κάποιοι βομβαρδισμοί και από τις δυνάμεις των ανταρτών και από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Άχραρ αλ Σαμ, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι βασίζεται στις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους «στην μετριοπαθή αντιπολίτευση» της Συρίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με την παύση των εχθροπραξιών.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι θα ξεκινήσει άμεσα, μέσω της βόρειας οδού Καστέλο. Ένας δρόμος στα νότια της πόλης που περνά από την περιοχή Ραμούσα θα ανοίξει «σταδιακά».

Με την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την διακοπή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην χώρα έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως «διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά και να χρησιμοποιεί όλα τα στρατιωτικά μέσα απέναντι σε οποιεσδήποτε παραβιάσεις ενόπλων οργανώσεων».

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διεξάγουν επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στην Συρία που τελούν υπό πολιορκία για να παράσχουν βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), Γιαν Έγκελαντ.

Περίπου 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Βόρεια Συρία την Τρίτη από την Τουρκία. Η Άγκυρα είχε κάνει γνωστό ότι μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη σκόπευε να στείλει φορτηγά με φαγητό, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά στο Χαλέπι.

Ο Έγκελαντ τόνισε πως η ISSG καλωσόρισε την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για την Συρία και κάλεσε για την άσκηση επιπλέον πίεσης των δύο χωρών στις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο για τη διάρκεια εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα επιχειρήσεις περνώντας από σημεία διέλευσης και συνόρων για να βοηθήσουν αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται περικυκλωμένες και πολιορκούμενες. Η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ανησυχητική για τους αμάχους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αρρώστους και τους τραυματίες σε περίπου 18 περιοχές σε όλη την Συρία» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024