Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις τελευταίες πινελιές βάζει η Αυστρία στο διάταγμα για «προσφυγικό μπλόκο»

Τις τελευταίες πινελιές βάζει η Αυστρία στο διάταγμα για «προσφυγικό μπλόκο»

Τις τελικές λεπτομέρειες καταρτίζει η Βιέννη για το διάταγμα που θα ενισχύσει το μπλόκο στα αυστριακά σύνορα, με στόχο να μπορούν ακόμη και να στέλνονται πίσω στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες. Η διατύπωση του διατάγματος εξετάζεται καθώς η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν δεδομένο πως η υπόθεση θα καταλήξει στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ το ίδιο το διάταγμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την αρχή του χρόνου.

Τις τελικές λεπτομέρειες καταρτίζει η Βιέννη για το διάταγμα που θα ενισχύσει το μπλόκο στα αυστριακά σύνορα, με στόχο να μπορούν ακόμη και να στέλνονται πίσω στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες.

Η διατύπωση του διατάγματος εξετάζεται καθώς η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν δεδομένο πως η υπόθεση θα καταλήξει στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ το ίδιο το διάταγμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την αρχή του χρόνου.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα (του συγκυβερνώντος κεντροδεξιού ÖVP) ανέφερε πως τα τελευταία στοιχεία του διατάγματος αναμένεται να συζητηθούν και να κλείσουν το απόγευμα της Δευτέρας με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ).

Όπως αναφέρει η Standard, που επικαλείται γνώση των διεργασιών, το 20 σελίδων κείμενων θα αλλάζει σημαντικά την διοικητική διαχείριση των αφίξεων προσφύγων στα αυστριακά σύνορα, με στόχο να απορρίπτονται όσοι -είτε έχουν είτε όχι δικαίωμα υποβολής αιτήματος για άσυλο- φτάνουν στη μεθόριο.

Η διατύπωση που θα χρησιμοποιεί το διάταγμα στην αιτιολόγηση της κίνησης κατά την περιγραφή των συνθηκών που επικρατούν στην Αυστρία είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, των SPÖ και ÖVP.

Αντικείμενο διαφωνίας είναι το αν το διάταγμα θα επικαλείται, για παράδειγμα, «τεράστια επιβάρυνση» ή «πρόσθετη δυσκολία» στην αγορά εργασίας ή «προκλήσεις που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν» στην εκπαίδευση. Το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει η εφημερίδα, ζητά σκληρές διατυπώσεις πιστεύοντας πως θα ενισχύσουν τη θέση των Βιέννης όταν, όπως θεωρείται αναπόφευκτο, το ζήτημα καταλήξει στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο χρόνος ισχύος του διατάγματος προσδιορίζεται στους έξι μήνες και το διάταγμα θα αφορά όλα τα σύνορα της Αυστρίας. Προς το παρόν, η Αυστρία έχει την έγκριση της Κομισιόν για ενισχυμένους ελέγχους μόνο μέχρι το Νοέμβριο και μόνο στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024