Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ εξετάζει την πρόσληψη του Μπαρόζο από την Goldman Sachs

Η ΕΕ εξετάζει την πρόσληψη του Μπαρόζο από την Goldman Sachs

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως ειδικού συμβούλου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως ειδικού συμβούλου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο Μπαρόζο μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στην Κομισιόν δημιουργεί ανησυχίες «δεδομένης της σπουδαιότητας του αξιώματος που κατείχε, της διεθνούς επιρροής που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής και της ιστορίας της τράπεζας στην οποία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του», σημειώνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’ Ρίλι σε επιστολή που απηύθυνε στο διάδοχο του Μπαρόζο στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Υπάρχει μια αμηχανία στον κόσμο που εντείνεται από το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο έχει δημοσίως διευκρινίσει ότι η αποστολή του στην τράπεζα θα είναι να της παρέχει συμβουλές σε ό,τι σχετίζεται με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ», σημειώνει η ιρλανδέζα αξιωματούχος της ΕΕ και αναρωτιέται αν ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και οι συνεργάτες του έχουν ενημερωθεί για το πότε και το πώς θα συνδιαλλαγούν με τον Μπαρόζο.

Σύγκρουση συμφερόντων

«Θεωρώ ότι η διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ θα πρέπει να ενημερωθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η αποστολή τους δεν θα επηρεαστεί από μια πιθανή αδυναμία του κ. Μπαρόζο να εκπληρώσει τις νέες υποχρεώσεις του με την απαιτούμενη ηθική ακεραιότητα», διαμηνύει προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η Έμιλι Ο’ Ρίλι.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη. «Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να βλάψει ή να υπονομεύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σχολίασε από την πλευρά του την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ένας σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν δουλέψει κατά το παρελθόν στην Goldman Sachs. Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ομόσπονδης Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλι, αλλά και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν και Χένρι Πόλσον.

Νόμιμο αλλά ανήθικο

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι ο διορισμός του Μπαρόζο «είναι πιθανώς νόμιμος, αλλά ηθικά είναι απαράδεκτος». Ο Ολάντ εξήγησε ότι η Goldman Sachs είχε εμπλακεί στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε με τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου (sub-prime mortgages), ενώ είχε βοηθήσει την Ελλάδα να κρύψει τα χρέη της, αιτιάσεις που η ίδια η τράπεζα πάντως έχει αρνηθεί.

Ο Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, ενώ προηγουμένως ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Περισσότερα από 110.000 Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για το ρόλο που ανέλαβε στη Goldman Sachs ο Μπαρόζο και ζητούν από την ΕΕ να εξετάσει τη διακοπή της χορήγησης σύνταξης για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει κατά τη δεκαετή θητεία του στην ΕΕ ο πορτογάλος πρώην πολιτικός.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να απαντήσει στην επιστολή της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη έως τις 14 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024