Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Η Φυσικοθεραπεία ως το ταχέως εξελισσόμενο επάγγελμα του μέλλοντος

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Η Φυσικοθεραπεία ως το ταχέως εξελισσόμενο επάγγελμα του μέλλοντος

Με προπτυχιακές σπουδές στη Φυσικοθεραπεία, Μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία και Διδακτορικό στη Φυσικοθεραπεία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου  προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στον τομέα της Φυσικοθεραπείας. Η Δρ Σοφία Α. Ξέργια, Λέκτορας Φυσικοθεραπείας και Συντονίστρια του Προγράμματος Φυσικοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναλύει γιατί το πρόγραμμα αυτό είναι τόσο σημαντικό.

Με προπτυχιακές σπουδές στη Φυσικοθεραπεία, Μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία και Διδακτορικό στη Φυσικοθεραπεία, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση στον τομέα της Φυσικοθεραπείας.

Ήδη απόφοιτοι του πτυχιακού προγράμματος έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά στα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων και κλινικών της χώρας μας, σε ιδρύματα αποκατάστασης και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που εισήγαγε σπουδές στην Φυσικοθεραπεία από το Σεπτέμβριο του 2008 και η Δρ Σοφία Α. Ξέργια, Λέκτορας Φυσικοθεραπείας και Συντονίστρια του Προγράμματος Φυσικοθεραπείας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναλύει γιατί το πρόγραμμα αυτό είναι τόσο σημαντικό.

  • Γιατί είναι η φυσικοθεραπεία ένας ελκυστικός τομέας για τους νέους ανθρώπους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ιατρικών επιστημών και είναι ένα αναγνωρισμένο και καταξιωμένο επάγγελμα που προσελκύει νέους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως επιστήμονες υγείας. Οι απόφοιτοι του τετραετούς προγράμματος Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εφοδιασμένοι με την κατάλληλη βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη διατήρηση και στην αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το πρόγραμμα παρέχει θεωρητική, πρακτική, κλινική, αλλά και ερευνητική εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε οι απόφοιτοι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αποτελεσματική και παραγωγική εξάσκηση του επαγγέλματος.

  • Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές απασχόλησης για ένα φυσικοθεραπευτή;

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών στη φυσικοθεραπεία, οι απόφοιτοι του Προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα υγείας (νοσοκομεία και κλινικές), σε κέντρα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης, σε αθλητικά σωματεία και ομίλους, σε οίκους ευγηρίας, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γενικότερα σε ότι έχει σχέση με την πρόληψη και την αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι φυσικοθεραπευτές έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν Μεταπτυχιακές αλλά και Διδακτορικές σπουδές και να συμβάλλουν ενεργά στην εξέλιξη της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και των μεθόδων αποκατάστασης.

  • Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρει και μεταπτυχιακό στη φυσικοθεραπεία;

Ναι, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει τη δυνατότητα σε απόφοιτους φυσικοθεραπευτές από την Κύπρο και την Ελλάδα να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές με ένα εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία. Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις δεξιότητες της αθλητικής φυσικοθεραπείας στον χώρο του αθλητισμού, της φυσικής δραστηριότητας και της αναψυχής. Επίσης, μπορούν α εργαστούν στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας στο ευρύτερο πεδίο της φυσικοθεραπείας, ενώ με την κατοχύρωση του μεταπτυχιακού τίτλου αποκτούν πρόσβαση για παρακολούθηση διδακτορικών σπουδών. Δεδομένου των εξελίξεων στο χώρο, ενδέχεται πως στο προσεχές χρονικό διάστημα, δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημες αγωνιστικές διοργανώσεις, θα έχουν μόνο άτομα τα οποία έχουν ειδικευθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως Αθλητικοί Φυσικοθεραπευτές. Τονίζεται πως το πρόγραμμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καλύπτει τις απαιτήσεις που τίθενται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητικής Φυσικοθεραπείας (IFSPT), εξασφαλίζοντας την εγγραφή των αποφοίτων μας στην ομοσπονδία και της αναγνώρισής τους ως Αθλητικοί Φυσικοθεραπευτές.

  • Μπορούν να θεωρηθούν οι σπουδές στο συγκεκριμένο κλάδο ως μια «επένδυση» που θα αποφέρει;

Οι σπουδές από μόνες τους αποτελούν «επένδυση» για το μέλλον των νέων που τις επιλέγουν, ακόμη περισσότερο όταν οι σπουδές αυτές γίνονται σε έναν κλάδο όπως είναι η φυσικοθεραπεία, η οποία εξελίσσεται διαρκώς για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις. Επιπρόσθετα, γνωρίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στον Μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities, που περιλαμβάνει 80 πανεπιστήμια τα οποία λειτουργούν σε 28χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές περίπου, μπορούμε να αντιληφθούμε πως οι σπουδές σε αυτό αποτελούν «επένδυση» διεθνούς κύρους και αναγνώρισης. Η Laureate διαδραματίζει ένα ηγετικό ρόλο στις επιστήμες της Υγείας και της Ιατρικής, αν αναλογιστεί κάποιος ότι 220,000 σπουδαστές των πανεπιστημίων της Laureate σπουδάζουν σε αυτούς τους τομείς. Υπάρχει λοιπόν μια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία που μεταφέρεται και κατ’ επέκταση εφαρμόζεται και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, μέσα από την πορεία ετών, το Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα που στοχεύουν στην αριστεία μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, με σαφή διασύνδεση με τη βιομηχανία. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος, μπορούν να εργαστούν ως αναγνωρισμένοι επαγγελματίες υγείας σε μία πληθώρα επαγγελματικών πεδίων στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

  • Γιατί θα έπρεπε οι φοιτητές να επιλέξουν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για σπουδές στη Φυσικοθεραπεία ή για μεταπτυχιακό στην αθλητική φυσικοθεραπεία;

Πρωτίστως γιατί τόσο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και οι Σχολές και τα Τμήματά του, καθώς και όλα του τα προγράμματα σπουδών, είναι αναγνωρισμένα στην Κύπρο (ΕΑΙΠ,) στην Ελλάδα (ΔΟΑΤΑΠ) και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το προπτυχιακό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας χαρακτηριζόμενο από αποτελεσματική οργάνωση και διοίκηση, άρτια υλικοτεχνική υποδομή και υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και έρευνας, με ισχυρό φοιτητικοκεντρικό προσανατολισμό και παράλληλη στόχευση στην κοινωνία, αποτελεί το πρώτο Πανεπιστημιακού επιπέδου πρόγραμμα στο είδος του, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή σε Κύπρο και Ελλάδα. Το πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας έχει άμεση συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και άλλα αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά Προγράμματα Φυσικοθεραπείας της Ελλάδας και της Ευρώπης μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως το ERASMUS.

Παράλληλα, το μεταπτυχιακό της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας και το διδακτορικό πρόγραμμα στη Φυσικοθεραπεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελούν τα μόνα «αυθεντικά» στο είδος τους προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο και έχουν άμεση συνεργασία με διάφορα αθλητικά σωματεία της Κύπρου.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα στοχεύει ιδιαίτερα στη μετάδοση και αφομοίωση της βασικής γνώσης του αντικειμένου της φυσικοθεραπείας, στην απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων αλλά και στην καθιέρωση της κριτικής άποψης και προσέγγισης. Η κατοχύρωση αυτή των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων ενισχύεται ακόμη περισσότερο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών, προσφέροντας 1,500 ώρες κλινικής και πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά φυσιοθεραπευτικά ιδρύματα και κέντρα της Κύπρου.

Αντίστοιχα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αποσκοπεί στην εξασφάλιση των απαραίτητων εξειδικευμένων δεξιοτήτων της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, επιτυγχάνοντας εκ βάθους κατανόηση της έρευνας και των επιμέρους πτυχών της, με στόχο τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την εφαρμογή, μέσω ευρείας πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων και χρήσης εργαστηριακών υποδομών.

Σημαντικό είναι ότι το σύνολο της προπτυχιακής αλλά και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, επιτυγχάνεται σε ένα υπερσύγχρονο και δυναμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον από πλευράς ανθρώπινων πόρων, φοιτητικής και γενικότερης διοικητικής μέριμνας και υλικοτεχνικής και ερευνητικής υποδομής. Με τη φοίτησή τους σε αυτά, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν και να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους στο αντικείμενο και να αποκτήσουν όλα εκείνα τα εφόδια, τα οποία απαιτούνται για να ασκήσουν με αρτιότητα και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους στον ευρύτερο χώρο της πρόληψης και της αποκατάστασης και ειδικότερα όσον αφορά στον ανταγωνιστικό αθλητισμό, τη γενικότερη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό αναψυχής.

  • Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν περισσότερες πληροφορίες;

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευθέτηση προσωπικού ραντεβού μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα μας στο: http://www.euc.ac.cy. Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας εξυπηρετήσουμε. Για κάθε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357-22713000 ή email: admit@euc.ac.cy

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024