Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μουζάλας: Δεν υπάρχει αύξηση των προσφυγικών ροών

Μουζάλας: Δεν υπάρχει αύξηση των προσφυγικών ροών

Τη θέση ότι η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό και πως δεν υπάρχει αύξηση των ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη θέση ότι η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό και πως δεν υπάρχει αύξηση των ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό και πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνάντηση, όπως μετέδωσαν κάποια μέσα ενημέρωσης.

Ειδικά για τις προσφυγικές ροές, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αύξηση που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Έχουμε ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται» είπε, σημειώνοντας: «Αυτό που μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι’ αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα συμφόρησης που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία είναι μια συμφόρηση στα νησιά.

«Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων, των καλών προσφύγων και μεταναστών, και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα έχουμε με μια ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη» δήλωσε και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά αυτά.

«Τα μέτρα αυτά είναι η μεταφορά στην Αθήνα σε προαναχωρησιακά κέντρα, υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι εξεγείρονται, καίνε τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με τη συμπεριφορά τους», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε: «Αυτό θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Σε κέντρα όσοι δεν επιστρέφουν στην Τουρκία

Για εκείνους τους ανθρώπους στα νησιά οι οποίοι κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και επιτροπές προσφυγών και δεν θα επιστρέψουν στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως και αυτοί θα μεταφερθούν σε κέντρα στην ενδοχώρα, γεγονός που θα ανακουφίσει τα νησιά αυτά. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξάνει την αστυνόμευση στα νησιά, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και παραβατικές συμπεριφορές από πρόσωπα που φιλοξενούνται στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Επιτροπές ασύλου και προσφυγών

Την ίδια ώρα οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφυγών συνεχίζουν να λειτουργούν. «Οργανώνουμε αμέσως τον Δεκαπενταύγουστο να αυξήσουμε την παραγωγικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας, να έχουμε πλέον μια ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσέθεσε: «Επομένως έκκληση στα νησιά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία. Προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, με το τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή κατάσταση επιστροφών, και τα νησιά θα έχουν την αποφόρτιση που χρειάζονται».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση ότι πιέζει και την Τουρκία και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. «Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον κύριο σκοπό μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας» είπε και επισήμανε πως αν δεν υπήρχε η συμφωνία, στις μέρες που υλοποιείται, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό πάνω από 200.000 πρόσφυγες. «Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Ανέφερε επίσης πως «με την βοήθεια του πρωθυπουργού» προχωρούν διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι κ.κ. Μουζάλας και Ξυδάκης και σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Τόσκας θα επισκεφθούν τους ομόλογους τους στην ΕΕ για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού και ζητήματα του σχεδιασμού του Δουβλίνο ΙΙ. Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας εξάλλου προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.

Ειδικά δε για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι επιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, εφαρμόζει τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, δεν στερεί δικαιώματα από κανέναν. «Αυτό θέλει χρόνο, πράγματι» είπε και προσέθεσε: «Παρόλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε κράτος δικαίου, το δικαιϊκό μας σύστημα, μας κάνει υπερήφανους και το εφαρμόζουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024