Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι των εργαζομένων για τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Καμπανάκι των εργαζομένων για τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Μακρά είναι η λίστα των ελλείψεων σε έμψυχο και άψυχο υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπως την καταγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Υπό τις συνθήκες αυτές η (υπο)λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης δεν αποτελεί κορυφή του παγόβουνου, αλλά χαρακτηριστικό σύμπτωμα της παθογένειας.

Μακρά είναι η λίστα των ελλείψεων σε έμψυχο και άψυχο υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπως την καταγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Υπό τις συνθήκες αυτές η (υπο)λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης δεν αποτελεί κορυφή του παγόβουνου, αλλά χαρακτηριστικό σύμπτωμα της παθογένειας που πλήττει τις δομές της υγείας.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, επιμένουν ότι το νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης αποτελεί συνέχεια του Κέντρου Υγείας που λειτουργεί ως διαχειριστής διακομιδών.

Στο μεταξύ, από «αξονική τομογραφία» περνάει το ΕΣΥ η ΠΟΕΔΗΝ, με τους γενικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας ανά τη χώρα να συλλέγουν στοιχεία, συμπληρώνοντας έτσι τη μαύρη λίστα των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που κοινοποίησαν, τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται στο κόκκινο λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω έλλειψης πόρων, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχώς βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό και κενά σε υλικά πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Φλώρινας όπου η χειρουργική κλινική λειτουργεί με δύο επικουρικούς ιατρούς, ενώ ο διευθυντής αμείβεται με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών).

Επιπλέον το νοσοκομείο έχει απομείνει με έναν μόνο παιδίατρο, με αποτέλεσμα η κλινική να εφημερεύει μόλις μία ημέρα την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό προκαλεί αρρυθμίες και στη μαιευτική κλινική, καθώς εν απουσία παιδιάτρου δεν εκτελούνται τοκετοί.

Κλειστή τις μισές ημέρες του μήνα είναι και η παιδιατρική κλινική στο Νοσοκομείο Νάουσας. Εκεί δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, ενώ λουκέτο μπήκε και στη μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα Κέντρα Υγείας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου που την περίοδο αυτή φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες.

Το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με έναν παθολόγο, ενώ στο Καναλάκι υπηρετεί επίσης μόνο ένας παθολόγος που επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας μόνο δύο ημέρες τον μήνα. Τις υπόλοιπες, καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στα Σύβοτα, διαδεδομένο τουριστικό προορισμό, το περιφερειακό ιατρείο κλειδώνει τις πόρτες του μετά το μεσημέρι, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε υλικά πρώτης ανάγκης στις δομές υγείας της Ηπείρου. Για παράδειγμα, στις αρχές της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο, ενώ καθημερινά γίνονται και δωρεές.

Σημάδια κατάρρευσης εντοπίζονται και στα νοσοκομεία-πυλώνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ, στο Γεννηματάς «ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα».

Στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης οι μισές κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές καθώς και οι οκτώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024