Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραμένει ο στρατηγός Ακάρ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

Παραμένει ο στρατηγός Ακάρ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας

Στις θέσεις τους παραμένουν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε κρατηθεί όμηρος των πραξικοπηματιών τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, καθώς και οι αρχηγοί Στρατού, Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού, ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS) -που ακολούθησε την απόταξη 1.700 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις θέσεις τους παραμένουν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Χουλουσί Ακτάρ, ο οποίος είχε κρατηθεί όμηρος των πραξικοπηματιών τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, καθώς και οι διοικητές Στρατού, Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού, ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YAS).

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, την επομένη της απόταξης 1.700 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για το ρόλο που τους αποδίδεται στο πραξικόπημα για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο τετράστερος στρατηγός Ακάρ είχε απαχθεί από στενούς του συνεργάτες από το Γενικό Επιτελείο αφότου αρνήθηκε να υπογράψει το μανιφέστο των πραξικοπηματιών. Οδηγήθηκε στην κεντρική αεροπορική βάση της Άγκυρας, Ακιντζιλάρ, όπου και κρατήθηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου όταν η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο.

Στις θέσεις τους παρέμειναν επίσης οι αρχηγοί Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και Στόλου, μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Ο διοικητής της Α’ Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ προήχθη και αναλαμβάνει υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου -διαφαινόμενη επιβράβευση καθώς διακήρυξε δημοσίως το βράδυ της 15ης Ιουλίου ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δεν υποστηρίζεται από την ιεραρχία του Στρατού και κράτησε τα ηνία όταν ο Χουλουσί Ακάρ κρατούνταν όμηρος.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποφασίσει νωρίτερα την απόσπαση της Χωροφυλακής και της Ακτοφυλακής από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επιδιώκει να τεθούν υπό τον έλεγχο της προεδρίας, δηλαδή τον έλεγχο του ιδίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), όπως μετέδωσε το δίκτυο CNN Turk επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές.

Ο Ερντογάν φέρεται να έκανε σχετική δήλωση κατά την επίσκεψη κοινοβουλευτικών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα πριν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΜΙΤ τελούν σήμερα υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού.

Το Συμβούλιο συγκλήθηκε μετά την ατιμωτική αποστράτευση 1.700 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων 149 στρατηγοί και ναύαρχοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου των Τούρκων αξιωματικών σε αυτήν τη βαθμίδα.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη ότι 8.651 στρατιώτες, ποσοστό 1,5% του στρατεύματος, έλαβαν μέρος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024