Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δρίτσας: Κοινή και ενιαία στρατηγική για την κρουαζιέρα

Δρίτσας: Κοινή και ενιαία στρατηγική για την κρουαζιέρα

Ο συντονισμός όλων των φορέων για τη χάραξη και εφαρμογή ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική κρουαζιέρα τέθηκε επί τάπητος κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, στα γραφεία του ΟΛΠ, με τη συμμετοχή 28 εκπροσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο συντονισμός όλων των φορέων για τη χάραξη και εφαρμογή ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική κρουαζιέρα τέθηκε επί τάπητος κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, στα γραφεία του ΟΛΠ, με τη συμμετοχή 28 εκπροσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής, έγινε αποτύπωση και συζήτηση της εικόνας και των εξελίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρας στην Ελλάδα και τέθηκαν οι προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των στόχων της Επιτροπής.

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, το 2016 καταγράφεται ανοδική πορεία στα βασικά μεγέθη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Με βάση και τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), το 2015 είχε καταγραφεί αύξηση 12%, έναντι του 2014, στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια φτάνοντας τα 4.281. Παράλληλα, και τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση των επισκεπτών κρουαζιέρας κατά 9,9% και αύξηση 10,2% στις συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες, σε σχέση με το 2014.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε η σημαντική δυναμική που καταγράφει το λιμάνι του Πειραιά ως homeport στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΟΛΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, καταγράφεται αύξηση 14% στο homeporting, έναντι του 2015. Επίσης, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, παρουσιάζεται αύξηση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και επιβατών κατά 26%.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ότι η Επιτροπή αυτή επισημοποιεί μια πρωτοβουλία με υψηλό συμβολισμό, αλλά παρέχει και μια νέα δυνατότητα δυναμικής συνέργειας για τη βελτίωση και ανάπτυξη της διεθνούς ευρωπαϊκής και εθνικής κρουαζιέρας. Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές, υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και ζήτησε τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής προώθησης των απαιτούμενων μέτρων και κινήτρων βελτίωσης, με εργαλείο την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή, προς όφελoς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας ως βασική προτεραιότητα της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων τουρισμού υψηλού επιπέδου. Επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ανάγκη έμφασης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως προορισμού θαλάσσιου τουρισμού, μέσα από την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών κρουαζιέρας, τη διασύνδεση με νέες αγορές και τη στρατηγική προτεραιότητα στην ανάπτυξη του κλάδου, μετά και τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η υπουργός αναφέρθηκε και στις πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δράσεων και συνεργασιών με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να ενισχυθεί το brandname της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, που διαμορφώνουν τις τάσεις για τα προγράμματα κρουαζιέρας για την επόμενη διετία και εξετάστηκαν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για τη διατήρηση της ισχυρής δυναμικής του κλάδου της κρουαζιέρας για τα επόμενα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024