Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να είναι προάγγελος νόσου Αλτσχάιμερ

Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να είναι προάγγελος νόσου Αλτσχάιμερ

Συγκεκριμένες αλλαγές στην συμπεριφορά μπορεί να αποτελούν προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, που ανέπτυξαν μια λίστα ελέγχουν των συμπτωμάτων για την πρώιμη διάγνωση της ασθένειας.

Συγκεκριμένες αλλαγές στην συμπεριφορά μπορεί να αποτελούν προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, που ανέπτυξαν μια λίστα ελέγχουν των συμπτωμάτων για την πρώιμη διάγνωση της ασθένειας.

Ο Δρ Ζαχινοορ Ισμαϊλ και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Εγκεφάλου «Hotchkiss» του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, παρουσίασαν την έρευνά τους σε Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ την περασμένη Κυριακή στο Τορόντο.

Η μελέτη βασίστηκε στην θεωρία ότι η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια νέα αντίληψη που στοχοποιεί την λεγόμενη «ήπια συμπεριφορική εξασθένηση». Πρόκειται για όρο που περιγράφει εμμένουσες αλλαγές στην συνήθη συμπεριφορά ενός ηλικιωμένου ατόμου. Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την κοινωνική απόσυρση, τα ξεσπάσματα θυμού, το άγχος και την ιδεοληψία.

«Πρόκειται για μόνιμες αλλαγές σε σχέση με τον πρότερο τρόπο συμπεριφοράς του ατόμου. Και αυτή η έξω από τα συνηθισμένα συμπεριφορά μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι πάει λάθος στον εγκέφαλο» εξήγησε ο Δρ Ισμαϊλ.

Οι ερευνητές δημιούργησαν λοιπόν μια λίστα ελέγχου των συμπτωμάτων που οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν για να καταγράφουν τα ήπια συμπεριφορικά προβλήματα στους ηλικιωμένους. Το εργαλείο αυτό όμως θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω πριν δοθεί για ευρεία χρήση στην πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η λίστα χωρίζεται σε πέντε ομάδες. Η ομάδα «μειωμένης κινητοποίησης» αναφέρεται στην απάθεια ή την έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε άρεσα στο άτομο. Για παράδειγμα, μπορεί ξαφνικά ο παππούς να μην δείχνει πια ενδιαφέρον για τα εγγόνια του.

Μια άλλη ομάδα συμπτωμάτων περιλαμβάνει τα συναισθήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και ευερεθιστότητα.

Μια τρίτη, επικεντρώνεται σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η έλλειψη κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι ο έλεγχος της παρόρμησης, καθώς μπορεί να εκδηλώνεται με επιθετικότητα, ή συνήθειες όπως η ξαφνική ενασχόληση με τυχερά παίγνια.

Τέλος, μια άλλη ομάδα αναφέρεται σε θέματα αντίληψης ή περιεχομένου της σκέψης, δηλαδή όταν το άτομο έχει παραληρητικές ιδέες ή ακόμα και παραισθήσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Ισμαϊλ, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ήπια συμπεριφορική εξασθένηση αν έχουν κάποια εκ των προαναφερόμενων συμπτωμάτων, περιοδικά, για έξι μήνες ή και περισσότερο χρονικό διάστημα.

Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι η ήπια συμπεριφορική εξασθένηση. Αν και σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που παρουσίασε, μεταξύ 282 ασθενών μιας κλινικής για διαταραχές μνήμης, το 82% είχε τουλάχιστον ένα σημάδι εξασθένησης της συμπεριφοράς.

Τα συναισθηματικά συμπτώματα και προβλήματα ελέγχου της παρόρμησης ήταν τα συχνότερα, αλλά πάνω από τους μισούς ασθενείς είχαν απάθεια και πάνω από ένα τέταρτο είχαν προβλήματα κοινωνικοποίησης.

«Υπολογίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι με ήπια γνωστική εξασθένηση, σε ποσοστό 13% εκδηλώνουν άνοια σε ετήσια βάση. Αλλά αν έχουν ήπια συμπεριφορική εξασθένηση τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% ανά έτος» σημείωσε ο ερευνητής.

Αν και δεν υπάρχουν προληπτικές θεραπείες για τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι σε ότι αφορά τα προβλήματα συμπεριφοράς υπάρχουν τρόποι διαχείρισής τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ήπιες αλλαγές στο περιβάλλον του ατόμου είναι επιβοηθητικές, ενώ και φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα αγχολυτικά μπορεί να βοηθήσουν επίσης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

inSports

H «θρυλική περιοδεία» συνεχίζεται: Τρέλα και στην Χίο για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (pics)

Μοναδικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να απαθανατίζονται δίπλα στα τρόπαια του Europa Conference League και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024