
Οι Ισλανδοί βάφουν την άσφαλτο για την προστασία ενός μικροσκοπικού πτηνού
Η αδυναμία ενός μικρού αποδημητικού πτηνού γνωστού ως χιονογλάρονου στις ασφάλτινες επιφάνειες οδηγεί τους Ισλανδούς να πειραματιστούν με το χρώμα της ασφάλτου.
Οι Ισλανδοί αποφάσισαν να προβούν σε δραστικές μεθόδους προκειμένου να προστατεύσουν ένα συγκεκριμένο είδος πτηνού, το χιονογλάρονο (Sterna paradisaea) το οποίο αποδεκατίζεται με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας της αδυναμίας του στην άσφαλτο.
Σύμφωνα με ισλανδούς βιολόγους, τα χιονογλάρονα θεωρούν την γκρι άσφαλτο ως ενός πρώτης τάξεως καταφύγιο που τους προσφέρει καμουφλάζ και θερμότητα με αποτέλεσμα να συρρέουν κατά σμήνη στους δρόμους και να σκοτώνονται σε μεγάλους αριθμούς από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το φαινόμενο και τους θανάτους των αποδημητικών αυτών πτηνών που διανύουν περίπου 96.500 χλμ. το χρόνο, οι ισλανδοί αποφάσισαν να βάψουν πειραματικά τους δρόμους στη χερσόνησο Snaefellsnes σε ιριδίζον πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό χρώματα τα οποία σύμφωνα με τους βιολόγους θα κρατήσουν μακριά από την άσφαλτο τα χιονογλάρονα.
Προς το παρόν το project βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ενώ σύμφωνα με τις συστάσεις, οι Iσλανδοί σκοπεύουν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των φλούο ασφάλτινων επιφανειών φέτος το καλοκαίρι αλλά και να δοκιμάσουν και άλλες αποχρώσεις με στόχο να επεκτείνουν το σχέδιο και σε άλλα μέρη του οδικού δικτύου της Ισλανδίας όπου συχνάζουν τα χιονογλάρονα.
Σε κάθε περίπτωση, οι ισλανδοί βιολόγοι, επισημαίνουν την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα τους οι θάνατοι των χιονογλάρονων έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Ισλανδία η οποία μεταφράζεται στην αύξηση της κίνησης οχημάτων.
auto.in.gr
- Ευρώπη: Πόλεμος για τα… κλιματιστικά στην καρδιά του καύσωνα
- Ανελκυστήρες: Αναστολή προστίμων για τους ξεχασιάρηδες
- Σοφία Κόπολα: Με ένα ντοκιμαντέρ εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία της μητέρας της
- Wall Street Journal: Πως ο Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκεχειρία με το Ιράν
- Δημοσκόπηση: «Πατάει γκάζι» η ΕΛΑΣ και μειώνει την απόσταση από τη ΝΔ – Οι πρόωρες εκλογές «κερδίζουν»
- Ενοίκια: Άλμα 3% των τιμών στην Ευρώπη σε ένα χρόνο – Στην πρώτη πεντάδα της ΕΕ η Ελλάδα
- Γεννάνε για να κατασκοπεύουν; Τραμπ, Κίνα και «τουρισμός γεννήσεων» στις ΗΠΑ
- Γαλλία: Έτοιμη να τα παίξει όλα για όλα η Μαρίν Λεπέν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442