Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μαζεύει η Τουρκία για το άνοιγμα του Ιντζιρλίκ στους Ρώσους

Τα μαζεύει η Τουρκία για το άνοιγμα του Ιντζιρλίκ στους Ρώσους

Συγκρατημένος και με διάθεση να «μαζέψει» προηγούμενες δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όσον αφορά το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στη βάση του Ιντζιρλίκ για τη μάχη κατά της ISIS. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε αναφέρει νωρίτερα ότι «αγνοεί εάν» έχουν γίνει σχετικές συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο, λέγοντας πάντως ότι «πρόκειται για σοβαρή δήλωση που πρέπει να αναλυθεί».

Συγκρατημένος και με διάθεση να «μαζέψει» προηγούμενες δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά το ενδεχόμενο να δώσει η Άγκυρα στις ρωσικές δυνάμεις πρόσβαση στη βάση του Ιντζιρλίκ για τη μάχη κατά της ISIS, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης Άγκυρας-Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είχε τηρήσει νωρίτερα μία ανάλογα διφορούμενη στάση, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει «ακόμη» επίσημη επαφή για το θέμα και πως «αγνοεί εάν» έχουν γίνει σχετικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο στρατιωτικών αξιωματούχων. Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι «πρόκειται για σοβαρή δήλωση που πρέπει να αναλυθεί».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να υποστηρίξει από την πλευρά του πως οι προηγούμενες δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν και ουδέποτε υπαινίχθηκε πως η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τη βάση του Ιντζιρλίκ στους Ρώσους. Προσέθεσε πάντως ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τη Μόσχα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ερωτηθείς εάν έχει δηλώσει πως τα ρωσικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του Ιντζιρλίκ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν έκανα τέτοια δήλωση».

«Είπαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε στη μάχη κατά της ISIS. Είπαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία την προσεχή περίοδο στη μάχη κατά του ΙΚ. Δεν έκανα κανένα σχόλιο για ρωσικά αεροσκάφη στη βάση του Ιντζιρλίκ» επισήμανε.

Σε προγενέστερες δηλώσεις του στο TRT Haber, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως «παράθυρο» για χρήση του Ιντζιρλίκ από τους Ρώσους, ο Τσαβούσογλου είχε αναφέρει:

«Θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πολεμά την ISIS, το κάνουμε εδώ και καιρό και έχουμε ανοίξει την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην ενεργή καταπολέμηση της ISIS. Γιατί να μην συνεργαστούμε και με τη Ρωσία σε αυτούς τους όρους; Το ΙΚ είναι ο κοινός μας εχθρός, τον οποίο πρέπει να πολεμήσουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024