Τα αγροτεμάχια φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
Αυξημένος θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ, αφού στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια, το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.
Αυξημένος θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται για πρώτη φορά όλα τα αγροτεμάχια, ενώ το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από το βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου.
Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% – 0,15%. Την ίδια ώρα, αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15% οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν.
Η αύξηση κατά 23%-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
Οι ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ αφού καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επενδύσεις: Πώς η γεωπολιτική αναταραχή και η ενεργειακή κρίση μετέβαλε το κλίμα στην Ελλάδα
- Οι 5 πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο – Η θέση «έκπληξη» της Ερμού
- Πώς τα video games επηρεάζουν τη μνήμη;
- Πιέζει για Καρέτσα η Ντόρτμουντ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά…»
- Δημόσιο: Ποιοι εργαζόμενοι αποκτούν επικουρική ασφάλιση
- Χρέη στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιους και πώς ωφελεί η ρύθμιση
- «Tender»: Μια τρυφερή παράσταση για την εποχή των social media στο θέατρο Αλκμήνη
- Απεβίωσε ο πρώην εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442