Μίχαλος προς Κατρούγκαλο: Ομαδικές απολύσεις μόνο ως έσχατο μέσο
«Οι ομαδικές απολύσεις πληγώνουν το ίδιο επιχειρήσεις και εργαζόμενους, γι' αυτό θα πρέπει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα ως έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων» δηλώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
«Οι ομαδικές απολύσεις πληγώνουν το ίδιο επιχειρήσεις και εργαζόμενους, γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα ως έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων» δηλώνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Ακόμα και ως έσχατο μέσο, λέει, οι ομαδικές απολύσεις δεν πρέπει να εξελιχθούν σε «παιχνίδι κοινωνικής και επιχειρηματικής ασυδοσίας», αλλά να συνοδεύονται από «ρήτρες κοινωνικές που αφορούν στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας».
Τονίζει ακόμη ότι για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η Πολιτεία μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους έχει δημιουργήσει από το 2014 ένα περιβάλλον όρων και προϋποθέσεων, μέσα από το οποίο διασφαλίζεται ότι η επιχείρηση δεν κινείται εικονικά ή δόλια, αλλά αντιμετωπίζει αντικειμενικά προβλήματα διατήρησης της βιωσιμότητάς της.
Σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η «ζώνη του λυκόφωτος» στην οποία βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι, είτε γιατί σε πολλούς δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα, είτε γιατί βρίσκονται σε καθεστώς αιχμαλωσίας, χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης απόλυσης ή εγγραφής στο ταμείο ανεργίας.
Στις προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ανεργία περιλαμβάνονται ακόμη:
- Η απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
- Η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.
- Η αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας με νέο πλαίσιο που θέτει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
- Η λειτουργία αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες.
- Η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρακτική άσκηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αλαλούμ με τα εισιτήρια για το Final Four και κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης του αγώνα Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε
- Δρομολογείται νέο Καλλιτεχνικό Σχολείο στο Μεσολόγγι
- Κρήτη: Τρόμος για 22χρονη – «Θα σε πυροβολήσω πέντε φορές»
- Μίρκα Παπακωνσταντίνου: Η σχέση της με τον Δάνη Κατρανίδη και οι λόγοι που δεν έκαναν παιδί
- Final 4: Αλλαγές στον ΗΣΑΠ – Ειδικά δρομολόγια για φιλάθλους
- Η Μπάγερν υψώνει «τείχος» στη Σίτι για τον Κομπανί και δεν φοβάται τα σενάρια
- Ψυχική υγεία: Η αόρατη επιδημία που επηρεάζει 1,2 δισ. ανθρώπων – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα
- Ανδρουλάκης: Ο «Νίξον της Ελλάδας», ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να είναι στη Βουλή σήμερα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 22.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442