Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φήμες για επιλεκτικές πληρωμές προμηθευτών από τα νοσοκομεία

Φήμες για επιλεκτικές πληρωμές προμηθευτών από τα νοσοκομεία

Κατ' επείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας απέστειλε, σήμερα Παρασκευή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ζητώντας επίσημη απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα προχωρήσουν σε κατά προτεραιότητα πληρωμές των εταιρειών φαρμάκου.

Κατ’ επείγουσα επιστολή προς το υπουργείο Υγείας απέστειλε, σήμερα Παρασκευή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ζητώντας επίσημη απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα προχωρήσουν σε κατά προτεραιότητα πληρωμές των εταιρειών φαρμάκου.

Ο ΠΑΣΥΠΟΥ, στην επιστολή που κοινοποιεί και προς τον Γενικό Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών, Θεόδωρο Κομματά, αναφέρει ότι δέχεται αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από τις εταιρείες μέλη, αναφορικά με τις προτιμησιακές πληρωμές υπέρ των εταιρειών φαρμάκου που προετοιμάζουν τα δημόσια νοσοκομεία.

«Θα ήταν πλήρως απογοητευτικό αν ακόμα και αυτή την ώρα, για λόγους που παρέλκει να εξηγήσουμε, οι εταιρείες του κλάδου μας που αγκομαχούν από την απουσία ρευστότητας και παρόλα ταύτα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την ύπαρξή τους αλλά και την υπόθεση της Υγείας στη Χώρα μας, παραμείνουν απλήρωτες. Για το λόγο αυτό, θα παρακαλούσαμε πολύ να διαψεύσετε επίσημα τις φήμες και να μας ενημερώσετε σχετικά» αναφέρει η επιστολή.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το in.gr με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΠΟΥ, Ανδρέα Μπεκυρά, εξήγησε ότι, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι πάροχοι από το χώρο του φαρμάκου.

Ερωτώμενος για το πόσο βάσιμες είναι οι φήμες που θέλουν επανάληψη του ιδίου σκηνικού, ο κ. Μπεκυράς εξήγησε ότι «τα νοσοκομεία έχουν λάβει γραπτή οδηγία να προχωρήσουν σε εξόφληση των εταιριών του φαρμάκου κατά προτεραιότητα, διότι εκεί παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες οφειλές του ΕΣΥ».

Ο ΠΑΣΥΠΟΥ φοβάται, λοιπόν, πως για μια ακόμη φορά οι εταιρείες μέλη του θα μείνουν τελευταίες στην ουρά για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου. Ήδη τον τελευταίο 1,5 έτος οι οφειλές του Δημοσίου προς τις εταιρείες ορθοπεδικού υλικού έχουν φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και προκειμένου να μην συσσωρευθούν νέα χρέη, θα πρέπει ο ρυθμός εξόφλησης σε μηνιαία βάση να αγγίζει τα 6-7 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ΠΑΣΥΠΟΥ και στις πληρωμές του από τις ιδιωτικές κλινικές δεδομένου ότι, οι τελευταίες καθυστερούν την εξόφληση αναμένοντας να πληρωθούν με τη σειρά τους από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπεκυράς πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού, καθώς πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συζητηθεί τόσο το θέμα της εξόφληση των χρεών του ΕΣΥ, όσο και του συστήματος προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά κυρίως η εξομάλυνση του τρόπου λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024