Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πρωτοσέλιδα του δημοψηφίσματος: Μαύρες τρύπες, χάρισμα οι... ξαπλώστρες

Τα πρωτοσέλιδα του δημοψηφίσματος: Μαύρες τρύπες, χάρισμα οι… ξαπλώστρες

Το βρετανικό δημοψήφισμα κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο, με τις εφημερίδες στην ίδια τη Βρετανία να υποστηρίζουν με επιθετικά πρωτοσέλιδα σθενάρα την άποψη που έχει πάρει η κάθε μία, την ώρα που οι εφημερίδες του εξωτερικού κινούνται μεταξύ των ερωτηματικών για την ΕΕ της επόμενης ημέρας και εκκλήσεων στους Βρετανούς για παραμονή -κάποιοι, προσφέροντας ακόμη και... ξαπλώστρες στην παραλία.

Το βρετανικό δημοψήφισμα κυριαρχεί στον διεθνή Τύπο, με τις εφημερίδες στην ίδια τη Βρετανία να υποστηρίζουν με επιθετικά πρωτοσέλιδα σθενάρα την άποψη που έχει πάρει η κάθε μία, την ώρα που οι εφημερίδες του εξωτερικού κινούνται μεταξύ των ερωτηματικών για την ΕΕ της επόμενης ημέρας και εκκλήσεων στους Βρετανούς για παραμονή -κάποιοι, προσφέροντας ακόμη και… ξαπλώστρες στην παραλία.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η κάθε βρετανική εφημερίδα έχει πάρει ανοικτά θέση για την κάλπη. Το τοπίο των ΜΜΕ ακολουθεί εκείνο των ψηφοφόρων και είναι μοιρασμένο.

Την Τετάρτη, ο βρετανικός Guardian ρωτά «ποιοι θέλουμε να είμαστε» και, με τίτλο, «τελευταία προσπάθεια παραμονής στην Ευρώπη», ξεχωρίζει με κίτρινο τα γράμματα που σχηματίζουν το ΙΝ στο όνομά του.

O Telegraph βγαίνει υπογραμμίζοντας με κόκκινο πως υπστηρίζει την ψήφο για έξοδο από την ΕΕ, λέγοντας πως «εάν το δημοψήφισμα είναι επιλογή μεταξύ ελπίδας και φόβου, διαλέγουμε την ελπίδα».

H Sun κυκλοφορεί με… χολιγουντιανό εξώφυλλο μία Βρετανία στην κορυφή της υδρογείου κάτω από τον ήλιο που ανατέλλει, με τίτλο «Ημέρα Ανεξαρτησίας» και επεξήγηση «σήμερα μπορείς να ελευθερώσεις τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ».

H Daily Mirror βγαίνει με εξίσου «επικών διαστάσεων» εξώφυλλο, στο οποίο εμφανίζεται μία μαύρη τρύπα με τον τίτλο «μην κάνεις άλμα στο σκοτάδι, ψήφισε «Μένουμε»».

Ο γαλλικός Monde κυκλοφορεί με εξώφυλλο «Brexit, το «Μη Ηνωμένο» Βασίλειο» στεκόμενος στο ότι οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι.

Η Figaro καταφεύγει στον Σαίξπηρ και ρωτά «Να Brexit ή να μην Brexit;» ενώ η Liberation ρωτά «Ποιος είναι μέσα;».

Βραβείο διαπραγματευτικής ικανότητας παρίνει όμως η γερμανική Bild, που προσφέρει στο εξώφυλλο σειρά παραχωρήσεων στους Γερμανούς: «Ψηφίστε να μείνετε και θα αναγνωρίσουμε το επίμαχο γκολ στον τελικό του Μουντιάλ το ’66, θα παίξουμε απέναντί σας χωρίς τερματοφύλακα στα πέναλτι του Euro, θα έρθουμε όλοι στα 100α γενέθλια της Ελισάβετ» και, η μεγαλύτερη παραχώρηση όλων, «θα σας κρατάμε τις ξαπλώστρες στα ξενοδοχεία» (μόνιμη διαμάχη μεταξύ βρετανών και γερμανών τουριστών σε ξένες χώρες).

Η Frankfurter Allgemeine επικεντρώνεται στο βρετανικό δημοψήφισμα και ρωτά «Μέσα ή Έξω;» -κάνοντας επίσης, με την μοναδική της φωτογραφία, αναφορά στο επίμαχο γκολ του ’66.

Η ισπανική El Pais βάζει στην κορυφή την βρετανική κάλπη, λέγοντας πως η Βρετανία αποφασίζει το «μέλλον της και το μέλλον όλης της Ευρώπης».

Σε ανάλογη γραμμή και οι ιταλικές εφημερίδες. Η Corriere della Sera κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο πως «εάν βγει το Λονδίνο, η ΕΕ δεν υπάρχει» ενώ η Repubblica μιλά για την «πιο μακρά ημέρα της Ευρώπης».



Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Save

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024