Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διατήρηση του 3% και μπόνους εδρών με ψηλό πήχη, η πρόταση Μαξίμου

Διατήρηση του 3% και μπόνους εδρών με ψηλό πήχη, η πρόταση Μαξίμου

Απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν του 3% και δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό να επωφελείται ενός μπόνους κάποιων εδρών εφόσον υπερβεί το 40%, προβλέπει η πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο διάλογος για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ξεκινά με το ραντεβού Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου σήμερα, Τρίτη (ώρα 17:00).

Απλή αναλογική με διατήρηση του πλαφόν του 3% και δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό να επωφελείται ενός μπόνους κάποιων εδρών εφόσον υπερβεί το 40%, προβλέπει, σύμφωνα με τα Νέα, η πρόταση που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο διάλογος για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο ξεκινά σήμερα, Τρίτη, με το ραντεβού Αλέξη Τσίπρα-Πάνου Καμμένου (ώρα 17:00) και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Ν.Μιχαλολιάκου.

Η εκκίνηση του διαλόγου γίνεται σε κλίμα έντασης μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να προσφέρει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση ιδίως όταν το αντικείμενο της συζήτησης αφορά το κρίσιμο θέμα του εκλογικού νόμου που εν πολλοίς μπορεί να καθορίσει και το ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καταδείξει αφενός ότι η ΝΔ δεν συναινεί και αφετέρου ότι τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται θετικά σ’ ένα σύστημα με κατεύθυνση την απλή αναλογική, επομένως θα μπορούσαν και να το ψηφίσουν στη Βουλή για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές -κάτι που είναι και ο στόχος του Αλ.Τσίπρα.

Τυπικά, πάντως, η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης Παρασκευής επί της ουσίας συναίνεσε στην πρωθυπουργική πρόταση για ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους στον πρώτο για να αποφεύγεται η ακυβερνησία.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των συναντήσεων

Οι συναντήσεις, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

  • Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, την Τρίτη 21/6, στις 17:00.
  • Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12:00.
  • Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 16:00.
  • Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 18:00.
  • Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10:00.
  • Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12:00.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024