O Oμάρ Ματίν, ο άνθρωπος που δολοφόνησε εν ψυχρώ 49 ανθρώπους σε κλαμπ του Ορλάντο είχε τηλεφωνήσει στην Άμεσο Δράση, δηλώνοντας «στρατιώτης του Ισλάμ».

Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε το FBI, δίνοντας στη δημοσιότητα τις σχετικές συνομιλίες. Όπως φαίνεται, ο Ματίν ζήτησε διαπραγματευτή, αλλά και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ και τη Συρία.

Στο πρώτο τηλεφώνημα που έγινε στην Άμεσο Δράση (911), αφού είχε αρχίσει το μακελειό, ο δράστης μίλησε αραβικά: «Να γνωρίζετε ότι είμαι στο Ορλάντο και είμαι αυτός που πυροβόλησε» είπε.

Στη συνέχεια ο μακελάρης είχε τρεις συνομιλίες με διαπραγματευτές στους οποίους δήλωσε «στρατιώτης του Ισλάμ». Καλούσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να βομβαρδίσουν τη Συρία και το Ιράκ. «Για αυτό βρίσκομαι τώρα εδώ» είπε.

Εν τω μεταξύ, μία εβδομάδα μετά το μακελειό 32 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται (14 σε σταθερή κατάσταση), ενώ τέσσερα άτομα παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Αντιμετώπη με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης φέρεται να είναι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, και η σύζυγος του δράστη, επειδή φέρεται να γνώριζε τις προθέσεις του συγκεκριμένα για το γκέι κλαμπ που έγινε στόχος αλλά δεν ειδοποίησε τις αρχές.

Οι αναφορές την θέλουν να υποστηρίζει πως προσπάθησε να μεταπείσει τον Ματίν, αλλά και να τον είχε συνοδεύσει όταν αγόρασε όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

H υπόθεση αφορά τη δεύτερη σύζυγο του Ομάρ Ματίν, την Νουρ Ματίν, για την οποία αστυνομικές πηγές που επικαλούνται ξεχωριστά το NBC και το Reuters υποστηρίζουν πως έχει μπει στο στόχαστρο της έρευνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ