Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διασύνδεση αφορολόγητου - καρτών και ταμειακών μηχανών - ΓΓΠΣ

Διασύνδεση αφορολόγητου – καρτών και ταμειακών μηχανών – ΓΓΠΣ

Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες μέσω καρτών καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες μέσω καρτών καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το σχέδιο που εξετάζει το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει ότι ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί μέσω καρτών το 10% έως 30% του εισοδήματος του, ανάλογα με το ύψος του, προκειμένου να λαμβάνει τη μείωση του φόρου που προκύπτει από το αφορολόγητο ποσό.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το σχέδιο αυτό για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα απαιτείται το 10%, για εισόδημα έως 20.000 ευρώ το 15%, έως 40.000 ευρώ το 20% και για υψηλότερο το 30%.

Στο νομοσχέδιο εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για παροχή επιπλέον κινήτρων (με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων), για την προώθηση των Ηλεκτρονικών Πληρωμών, όπως λοταρίες με Ακίνητα του Δημοσίου σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές άνω ενός συγκεκριμένου ορίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κλπ.

Ακόμη μεταξύ άλλων εξετάζονται:

  • Η υποχρεωτική αποδοχή Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο καθεστώς αυτό, ανά κλάδο δραστηριότητας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε κλάδους υψηλής επικινδυνότητας φοροδιαφυγής.
  • Η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για τις επιβαλλόμενες χρεώσεις από τα τραπεζικά ιδρύματα και τους παρόχους πληρωμών. Έτσι οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα των χρεώσεων, προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Να γίνεται υποχρεωτική η ταυτοποίηση του πολίτη (μέσω ΑΦΜ) με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής που κατέχει (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται φαινόμενα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που προκύπτουν από την χρήση μέσων πληρωμών τα οποία δεν συνδέονται ονομαστικά με τον χρήστη που τα χρησιμοποιεί.
  • Να διευρυνθεί το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.) των πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα.
  • Η παροχή στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, φορείς αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών (card acquirers), με έδρα το εξωτερικό σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
  • Η επιστροφή και πληρωμή εισπραχθέντων ποσών στους φορολογούμενους θα πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, βάση σχεδίου Υπουργικής Απόφασης που έχει ήδη προωθηθεί. Με την διάταξη αυτή επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα Τελωνεία να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τις εισπράξεις τους, χωρίς να χρησιμοποιούν ανάδοχες εταιρείες χρηματαποστολών.
  • Η ηλεκτρονική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η online διαβίβαση στοιχείων στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πραγματοποιείται αποτελεσματικότερα ο φορολογικός έλεγχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024