Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μουσείο Μαστίχας Χίου, ο χώρος και οι άνθρωποι

Μουσείο Μαστίχας Χίου, ο χώρος και οι άνθρωποι

«Αυτό είναι! Σίγουρα! Έχει τη σφραγίδα του ΠΙΟΠ» είπα αυθόρμητα στον αγαπητό συνάδελφο Αντώνη Καρατζαφέρη, τη στιγμή που πρωτοαντικρίσαμε από μακριά, σε ένα ύψωμα της νότιας Χίου με πανοραμική θέα, το Μουσείο Μαστίχας του ΠΙΟΠ (Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς). Κι αυτή η σφραγίδα όπως την ονόμασα, η ιδιαιτερότητα των μουσείων του ΠΙΟΠ, που τα καθιστά […]

«Αυτό είναι! Σίγουρα! Έχει τη σφραγίδα του ΠΙΟΠ» είπα αυθόρμητα στον αγαπητό συνάδελφο Αντώνη Καρατζαφέρη, τη στιγμή που πρωτοαντικρίσαμε από μακριά, σε ένα ύψωμα της νότιας Χίου με πανοραμική θέα, το Μουσείο Μαστίχας του ΠΙΟΠ (Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς).

Κι αυτή η σφραγίδα όπως την ονόμασα, η ιδιαιτερότητα των μουσείων του ΠΙΟΠ, που τα καθιστά πραγματικά μοναδικά και αναγνωρίσιμα ακόμη και από μεγάλη απόσταση, δεν είναι άλλη από την εκπληκτική προσαρμογή τους στο φυσικό περιβάλλον κάθε τόπου, την απόλυτη εναρμόνισή τους με το εν γένει τοπίο.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το όγδοο κατά σειράν τέκνο της οικογένειας του ΠΙΟΠ, που φαντάζει σαν μια ψηφίδα αρμονικά ενταγμένη στο υπέροχο παζλ των ξακουστών Μαστιχοχωρίων, στην ύπαιθρο της νότιας Χίου, όπου ευδοκιμεί ως γνωστόν το μαστιχόδεντρο ή σχίνος. Από αυτόν τον αειθαλή θάμνο εκκρίνεται η παγκοσμίως γνωστή μαστίχα
Χίου, ρητίνη που φημίζεται για το ιδιαίτερο άρωμα και τις
ευεργετικές ιδιότητές της.

Το λεωφορείο με τη δημοσιογραφική αποστολή είχε ξεκινήσει από την πόλη της Χίου λίγο μετά τις 9:00 το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου, έχοντας ως προορισμό το Μουσείο Μαστίχας.

Σύμφωνα με όσα μας είχε πει από την προηγουμένη η ακούραστη και πάντα ευγενέστατη Νιόβη Λακοπούλου, υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του ΠΙΟΠ, η ξενάγηση των δημοσιογράφων στους μουσειακούς χώρους θα γινόταν πριν από την άφιξη των επισήμων και την τελετή των εγκαινίων του Μουσείου, που είχε προγραμματιστεί για τις 12:00.

Οι ιδιαίτερα φροντισμένοι εξωτερικοί χώροι του Μουσείου, εμφανώς δημιούργημα ανθρώπων που σέβονται τη φύση και τη φυσιογνωμία του τόπου, μας προϊδέασαν για όσα θα βλέπαμε στο εσωτερικό.

Εκεί, οι παραδοσιακές φορεσιές, τα εργαλεία, τα παλαιά εργοστασιακά μηχανήματα που τίθενται σε λειτουργία, το φωτογραφικό υλικό, οι μακέτες, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και οι πολυμεσικές εφαρμογές, σε συνδυασμό με την υποδειγματική ξενάγηση, μας έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον «πολιτισμό της μαστίχας», τη διαχρονία και την αειφορία της μαστιχοκαλλιέργειας.

Η ξεχωριστή αυτή μουσειακή εμπειρία ολοκληρώθηκε στην υπαίθρια έκθεση, όπου οι επισκέπτες του Μουσείου έρχονται σε επαφή με τα ίδια τα φυτά, τους σχίνους, και ενημερώνονται επιτόπου για την όλη παραγωγική διαδικασία.

Τα όσα έλαβαν χώρα κατά την τελετή των εγκαινίων αφορούν πολύ περισσότερο τους συναδέλφους του πολιτικού και του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Ασφαλώς, η εξόχως τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, του τέως πρωθυπουργού, των πολυάριθμων νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών, των στελεχών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και η ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα και την αξία του μουσειακού χώρου και του όλου εγχειρήματος.

Από πλευράς μας, θα αρκεστούμε στο να αναφέρουμε ότι ξεχωριστό χρώμα στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι ίδιοι οι άνθρωποι του νησιού, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, και ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, οι οποίοι, εκ της θέσεώς τους, αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας για την τοπική κοινωνία και τους μαστιχοκαλλιεργητές.

Εξάλλου, ολοκληρωμένες πληροφορίες αναφορικά με τα εκθέματα και τις υποδομές του εντυπωσιακού μουσειακού χώρου θα βρουν όσοι ενδιαφέρονται τόσο στο διαδικτυακό τόπο του ΠΙΟΠ όσο και στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο in.gr

Στο τέλος του παρόντος άρθρου θα προτιμήσω (και σας παρακαλώ να μου συγχωρήσετε το πρώτο ενικό πρόσωπο) να αναφερθώ σε δύο ανθρώπους του ΠΙΟΠ με τους οποίους είχα τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ και να συνυπάρξω στο πλαίσιο της τριήμερης διαμονής μου στη φιλόξενη Χίο επ’ αφορμή των εγκαινίων του Μουσείου Μαστίχας. Και τούτο, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι πίσω από καθετί σπουδαίο κρύβονται πάντα ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, που αξίζει να μνημονεύονται.

Η πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάικου, πάντα προσηνής και χαμογελαστή, απέδειξε ακόμη μια φορά ότι στην Ελλάδα του 2016, στην Ελλάδα της μεμψιμοιρίας και της απαισιοδοξίας, μπορούμε να βλέπουμε πράγματα για τα οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι, αρκεί να υπάρχουν όραμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνεργατικό πνεύμα.

Η διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη, η ήρεμη δύναμη με την έμφυτη ευγένεια, ήταν πανταχού παρούσα, φροντίζοντας για την εύρυθμη λειτουργία των πάντων, συντονίζοντας, ενημερώνοντας και διευκολύνοντας το έργο των δημοσιογράφων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024