Ο γερμανός αντικαγκελάριος συγκρίνει το ξενοφοβικό AfD με τους Ναζί
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, συγκρίνει με τους Ναζί τα μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που στρέφεται κατά των μεταναστών, υποστηρίζοντας πως κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν να φέρουν τη γερμανική κοινωνία πίσω στη δεκαετία του 1960.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, συγκρίνει με τους Ναζί τα μέλη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που στρέφεται κατά των μεταναστών, υποστηρίζοντας πως κάποιοι εξ αυτών επιθυμούν να φέρουν τη γερμανική κοινωνία πίσω στη δεκαετία του 1960.
Μιλώντας στο Funke Media Group, ο Γκάμπριελ τονίζει πως το AfD, που έχει προκαλέσει οργή στην πολιτική ζωή της χώρας με μία σειρά από προκλητικές δηλώσεις εναντίον των μεταναστών και των Μουσουλμάνων κατά τους τελευταίους μήνες, έχει ακριβώς ως στόχο του να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις.
«Ό, τι ακριβώς λένε αυτοί, το έχω ακούσει—για να είμαι ειλικρινής—από τον ίδιο μου τον πατέρα, ο οποίος ήταν Ναζιστής μέχρι την τελευταία του πνοή», δηλώνει ο Γκάμπριελ στον ίδιο εκδοτικό όμιλο, στον οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων κι οι εφημερίδες Μπερλίνερ Μόργκενποστ και Χάμπουργκερ Άμπεντμπλατ.
Ο Γκάμπριελ τονίζει πως ορισμένα μέλη του AfD αντιτίθενται στις κοσμοπολιτικές και φιλελεύθερες αξίες της μοντέρνας Γερμανίας. «Θέλουν να επιστρέψουμε στην καταπιεσμένη παλιά κοινωνία της Δυτικής Γερμανίας του ’60, όταν οι γυναίκες ήσαν ακόμη κλεισμένες στα σπίτια κι οι ξένοι, οι ομοφυλόφιλοι κι οι λεσβίες θα έπρεπε να είναι αόρατοι, και στις μπυραρίες τα βράδια τραγουδούσαν στρατιωτικά θούρια», δηλώνει εμφατικά ο αντικαγκελάριος.
Η δημοφιλία του AfD έχει αυξηθεί τελευταία εξαιτίας της απογοήτευσης που κυριαρχεί για αυξημένων προσφυγικών ροών. Το κόμμα πρεσβεύει ότι η εισροή προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθιστά το ενδεχόμενο «ισλαμοποίησης» της Γερμανίας μία αληθινή απειλή, ενώ τον Μάιο είχε στηρίξει διαδήλωση για την απαγόρευση των μιναρέδων και της μπούρκας, τονίζοντας πως το Ισλάμ δεν είναι συμβατό προς το γερμανικό Σύνταγμα. Το κόμμα πλέον αντιπροσωπεύεται σε οκτώ από τα 18 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ενώ σε εθνικό επίπεδο τα ποσοστά του κυμαίνονται περί το 15% στις δημοσκοπήσεις.
Τον περασμένο μήνα, ο αντιπρόεδρος του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε ξεσηκώσει την κατακραυγή όταν δήλωσε πως οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν θα ήθελαν για γείτονά τους τον Ζερόμ Μπόατενγκ, σταρ του ποδοσφαίρου που έχει γεννηθεί στο Βερολίνο από πατέρα Γκανέζο.
Η επικεφαλής του κόμματος, Φράουκε Πέτρι ζήτησε συγγνώμη στον Μπόατενγκ, αλλά αργότερα κι εκείνη σήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε πως θα έπρεπε να επιτραπεί στην αστυνομία να χρησιμοποιεί όπλα κατά μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- «Αυτοί έκαψαν τη Marfin»
- ΑΑΔΕ: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων σκευασμάτων διατροφής – Άνω των 200.000 ευρώ η φοροδιαφυγή
- Νέα Αριστερά: Ο αγώνας για μια Κύπρο ενωμένη είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά
- Η Euroleague και οι καλύτερες φάσεις του MVP, Σάσα Βεζένκοφ (vid)
- Ο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Πούτιν θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία
- «Ομόρφυνε τη ζωή μας» – Η ΕΛΑΣ αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Θερινές Προβολές ΕΦΕ: Μια ματιά στη φρίκη του πολέμου μέσα από το animated φιλμ Waltz with Bashir
- Rispet Home HEAVY DUTY: Η νέα σειρά προϊόντων καθαρισμού για σπίτια με κατοικίδια από τη ΜΕΓΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442