Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Mein Kampf... δώρο με ιταλική εφημερίδα, οργή από την πολιτική σκηνή

To Mein Kampf… δώρο με ιταλική εφημερίδα, οργή από την πολιτική σκηνή

Την οργή του πολιτικού κόσμου στην Ιταλία έχει προκαλέσει η απόφαση συντηρητικής εφήμεριδας του Μιλάνου, της Giornale, να μοιράσει το χιτλερικό «Ο Αγών Μου» (Mein Kampf) με την έκδοση του Σαββάτου. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ελεεινή την κίνηση», ακολουθούμενος από πλήθος άλλων στελεχών, με την εφημερίδα να υπερασπίζεται την επιλογή της και την υπόθεση να μπαίνει και στο κάδρο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Την οργή του πολιτικού κόσμου στην Ιταλία έχει προκαλέσει η απόφαση συντηρητικής εφήμεριδας του Μιλάνου, της Giornale, να μοιράσει το χιτλερικό «Ο Αγών Μου» (Mein Kampf) με την έκδοση του Σαββάτου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ελεεινή την κίνηση», ακολουθούμενος από πλήθος άλλων στελεχών, με την εφημερίδα να υπερασπίζεται την επιλογή της και την υπόθεση να μπαίνει και στο κάδρο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε το Σάββατο με το μανιφέστο του Χίτλερ ως «δώρο» μαζί με το πρώτο από σειρά οκτώ τόμων για την ιστορία του Τρίτου Ράιχ. Προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, αυθημερόν αντιδράσεις, ο εκδότης της εφημερίδας Αλεσάντρο Σαλούστι έσπευσε να υπερασπιστεί την κίνησή υποστηρίζοντας πως σκοπός της διανομής του βιβλίου ήταν «να μάθουμε για τι πράγμα μιλάμε και να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε το απόλυτο κακό».

Δεν πείστηκε ούτε η πολιτική ηγεσία της χώρας, ούτε η εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας ούτε και η πρεσβεία του Ισραήλ, που επίσης αντέδρασε καταδικάζοντας την κίνηση.

«Θεωρώ ελεεινό να δωρίζει σήμερα μία ιταλική εφημερίδα το Mein Kampf, την υποστήριξή μου στην εβραϊκή κοινότητα. Ποτέ ξανά.» έγραψε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Twitter, ενώ η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι είπε πως «η μνήμη αξίζει σεβασμό», στέλνοντας επίσης «την αλληλεγγύη της στις οικογένειες θύματα του Ολοκαυτώματος».

Όσο κι αν ο εκδότης της εφημερίδας προσπάθησε να αποσυνδέσει τη δημοσίευση από την πολιτική συγκυρία -το Μιλάνο είναι ένας από τους μεγάλους δήμους που βρίσκονται ανάμεσα στους δύο γύρους των τοπικών εκλογών- ειδικά το στρατόπεδο του κεντροαριστερού υποψήφιου στο Μιλάνο, Τζουζέπε Σάλα, εξαπολύει εμμέσως πλην σαφώς κατηγορίες σε αυτό το πεδίο.

Ο Σάλα, που αντιμετωπίζει στον δεύτερο γύρο για το Μιλάνο τον Στέφανο Παρίζι της κεντροδεξιάς, άφησε αιχμές για τη γενικότερη στάση της εφημερίδας, λέγοντας πως το φύλλο του Σαββάτου ήταν «ντροπή» αλλά και «επιλογή που δίνει το μέτρο πολλών άλλων πραγμάτων», αναφερόμενος συγκεκριμένα «στην απολύτως αρνητική στάση που έχει επιδείξει η εφημερίδα απέναντί μου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024