Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μετ' εμποδίων προχωρά το αίτημα δημοψηφίσματος για την έξωση Μαδούρο

Μετ’ εμποδίων προχωρά το αίτημα δημοψηφίσματος για την έξωση Μαδούρο

Σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές συγκέντρωσε η Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Ωστόσο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές συγκέντρωσε η Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Ωστόσο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τιμπισάι Λουσένα δήλωσε ότι 1.300.000 πολίτες που υπέγραψαν έχουν στη διάθεσή τους πέντε μέρες (20-24 Ιουνίου) για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους στα τοπικά εκλογικά γραφεία. Άλλες 600.000 υπογραφές ακυρώθηκαν.

Η κυβέρνηση Μαδούρο υποστηρίζει ότι στη διαδικασία συλλογής υπογραφών υπήρξαν παρατυπίες, όπως υπογραφές από μικρά παιδιά ή ακόμα και από νεκρούς.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ο πολιτικός που κόντεψε να κερδίσει τον Μαδούρο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές για λογαριασμό της Αντιπολίτευσης, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις αρμόδιες υπηρεσίες και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε μάλιστα ότι σε περίπτωση επεισοδίων, θα ακυρωθεί συνολικά το αίτημα για δημοψήφισμα.

Σημειώνεται ότι βάσει του Συντάγματος, χρειάζονταν 200 χιλιάδες υπογραφές σε 30 μέρες για να προκληθεί δημοψήφισμα και τελικά συγκεντρώθηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια, το 10% του εκλογικού σώματος.

Για να γίνει το δημοψήφισμα πρέπει ο πρόεδρος να έχει ολοκληρώσει το μισό της θητείας του.

Ο Μαδούρο εξελέγη με οριακή πλειοψηφία το 2013, όταν πέθανε ο Ούγκο Τσάβες, και η θητεία του ολοκληρώνεται το 2019.

Στόχος της Αντιπολίτευσης είναι να πιέσει ώστε το δημοψήφισμα να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου το λιγότερο 7.587.579 πολίτες. Αυτός ήταν ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο Μαδούρο για να εκλεγεί το 2013.

Εφόσον η Κεντρική Επιτροπή ακυρώσει τη διαδικασία, η Αντιπολίτευση μπορεί να επανέλθει με συλλογή υπογραφών, αλλά θα απαιτηθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια υπογραφές, σχεδόν το 20% του εκλογικού σώματος.

Μια αντίστοιχη διαδικασία συλλογής υπογραφών είχε ξεκινήσει και το 2003 επί Ούγκο Τσάβες. Όπως κατήγγειλε τότε η Αντιπολίτευση, οι πολίτες που είχαν υπογράψει για την απομάκρυνση του προέδρου μπήκαν σε μαύρη λίστα: αποκλείστηκαν από κοινωνικές παροχές ή και τη δυνατότητα εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Εκείνη η λίστα με τα ονόματα έγινε γνωστή ως «Lista Tascόn» από το όνομα ενός βουλευτή που τη δημοσίευσε στον δικτυακό του τόπο.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024