Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απαγόρευση διαδηλώσεων στην τρίτη επέτειο εξέγερσης της Ταξίμ

Απαγόρευση διαδηλώσεων στην τρίτη επέτειο εξέγερσης της Ταξίμ

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε πολλούς ακτιβιστές ανήμερα της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Όπως ήδη συμβαίνει συστηματικά, οι αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε συγκέντρωση στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και γύρω από αυτήν, εστία των εξέγερσης στα τέλη της άνοιξης του 2013.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε πολλούς ακτιβιστές ανήμερα της συμπλήρωσης τριών χρόνων από το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν

Όπως ήδη συμβαίνει συστηματικά, οι αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε συγκέντρωση στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και γύρω από αυτήν, περιοχή που αποτέλεσε την εστία της εξέγερσης στα τέλη της άνοιξης του 2013.

Προγραμματιζόταν συγκέντρωση στο σημείο το απόγευμα.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες αστυνομικοί άρχισαν να αναπτύσσονται στην Ταξίμ με εντολή να εμποδίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μεταλλικοί φράκτες τοποθετήθηκαν για να εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών στη ζώνη αυτή.

Στο μικρό δημόσιο πάρκο Γκεζί της Ταξίμ γεννήθηκε το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν, που κυβερνά τη χώρα αδιάλειπτα από το 2003, αρχικά με το αξίωμα του πρωθυπουργού και κατόπιν, από το 2014, με αυτό του προέδρου.

Εξάλλου, η αστυνομία εισέβαλε σήμερα στα γραφεία του συλλόγου αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είχε συμμετάσχει δυναμικά στις κινητοποιήσεις, κι έθεσε υπό κράτηση 16 πρόσωπα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συλλόγου.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τους είδε να μεταφέρονται σε αστυνομικό τμήμα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί άμεσα εάν οι συλλήψεις αυτές συνδέονται με την επέτειο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει βίαια από το πάρκο Γκεζί μερικές εκατοντάδες οικολόγους που είχαν κάνει κατάληψη για εμποδίσουν την καταστροφή αυτού του μικροσκοπικού κέντρου πρασίνου, που προβλεπόταν στο πλαίσιο σχεδίου αναμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ.

Η επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε κύμα αγανάκτησης και πολιτικές κινητοποιήσεις χωρίς προηγούμενο επί τρεις εβδομάδες εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Στις διαδηλώσεις, που κατεστάλησαν βίαια με διαταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, πάνω από 8.000 ακόμη τραυματίστηκαν και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν, προκαλώντας έντονες ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024