Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεύτερη μέρα της εκκένωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης

Δεύτερη μέρα της εκκένωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης

Συνεχίζεται από το πρωί της Τετάρτης για δεύτερη μέρα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί με πούλμαν άλλοι 300 πρόσφυγες. Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης σχεδιάζεται να εκκενωθεί η περιοχή του καταυλισμού δεξιά από τις κατειλημμένες γραμμές του τρένου.

Συνεχίζεται από το πρωί της Τετάρτης για δεύτερη μέρα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί με πούλμαν άλλοι 300 πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε η κάλυψη για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη να μην γίνει από όλους τους δημοσιογράφους, αλλά να επιτρέψει την επί τόπου κάλυψη μόνο στα δημόσια δίκτυα της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ), προκαλώντας την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου.

Στη δεύτερη φάση της επιχείρησης σχεδιάζεται να εκκενωθεί η περιοχή του καταυλισμού δεξιά από τις κατειλημμένες γραμμές του τρένου και τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που προέρχονται από τις χώρες του Μαγκρέμπ, οι οποίοι έχουν στήσει τις σκηνές τους κοντά ή πάνω στις γραμμές του τρένου.

Κατά την πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2.031 πρόσφυγες (662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι) σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.

Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη. Και σήμερα η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από ελικόπτερό της, καθώς δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση, με εξαίρεση εκείνους των δημόσιων δικτύων της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.

Παρά την απαγόρευση ρεπορτάζ από τον καταυλισμό της Ειδομένης μετέδωσαν και οι New York Times:

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τα αντίσκηνα που βρίσκονται στην άκρη του καταυλισμού, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επέβλεπε τη διαδικασία από αέρος. Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Υπήρξε επίσης μέριμνα ώστε να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις εθνικότητες των μετακινούμενων αλλοδαπών.

Από τη Δευτέρα βρίσκονται στην Ειδομένη περίπου 10 διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προς αποφυγή των εντάσεων. Στους αστυνομικούς έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας μέσα στην οποία δεν θα μπορούν να κινούνται άτομα άσχετα με την επιχείρηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024