Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Ποιους συντηρητικούς θα διορίσω στο Ανώτατο Δικαστήριο
O Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων

Τραμπ: Ποιους συντηρητικούς θα διορίσω στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε τα ονόματα 11 δικαστών (οκτώ ανδρών και τριών γυναικών) τα οποία θα εξετάσει για το διορισμό του αντικαταστάτη του Αντονίν Σκαλία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση που εκλεγεί στο Λευκό Οίκο το Νοέμβριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε τα ονόματα 11 δικαστών (οκτώ ανδρών και τριών γυναικών) τα οποία θα εξετάσει για το διορισμό του αντικαταστάτη του Αντονίν Σκαλία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση που εκλεγεί στο Λευκό Οίκο το Νοέμβριο.

Όλοι οι προτεινόμενοι είναι λευκοί και όλοι είναι συντηρητικοί

Οι έξι από τους προτεινόμενους είναι δικαστές που είχαν διοριστεί σε δικαστήρια ομοσπονδιακών προσφυγών σε παναμερικανικό επίπεδο, από τον πρώην (Ρεπουμπλικάνο) πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Οι υπόλοιποι πέντε υπηρετούν σε πολιτειακά δικαστήρια.

Ο διάδοχος του Σκαλία θα προσδιορίσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς σήμερα παραμένει ιδεολογικά διαιρεμένο, με τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές.

Ο Σκαλία, που πέθανε το Φεβρουάριο, ήταν ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές των ΗΠΑ.

Οι 11 δικαστές που προτείνει ο Τραμπ συνδέονται με τη συντηρητική ομάδα νομικών, η οποία είναι γνωστή ως «the Federalist Society» και λειτουργεί ως think tank μεταξύ των συντηρητικών νομικών επιστημόνων στις ΗΠΑ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι ασυνήθιστο για έναν προεδρικό υποψήφιο να δημοσιοποιεί τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ή τα ονόματα μελών της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, πριν την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλογές του Τραμπ δείχνουν ότι σε πολιτικό επίπεδο προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ότι στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, δε θα διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κάποιον μετριοπαθή ή φιλελεύθερο δικαστή.

Τα στελέχη του κόμματος που υποστηρίζουν τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο θεώρησαν σκόπιμη τη γνωστοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων δικαστών για τη θέση του προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο, ακριβώς στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για το ότι ο Τραμπ, θα είναι ένας πρόεδρος που θα κινηθεί στο πλαίσιο των συντηρητικών αρχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η λίστα των υποψηφίων του Τραμπ περιλαμβάνει: τον Στίβεν Κόλοτον από την Αϊόβα, τον Ρέιμοντ Γκρούντερ από το Μιζούρι, τον Τομας Χάρντιμαν από την Πενσιλβάνια, τον Ρέιμοντ Κέθλεντζ από το Μίσιγκαν, τον Ουίλιαμ Πράιορ από την Αλαμπάμα, την Νταϊάν Σάικς από το Ουισκόνσιν, την Άλισον Έιντ από το Κολοράντο, την Τζοαν Λάρσεν από το Μίσιγκαν, τον Τόμας Λι από τη Γιούτα, τον Ντέιβιντ Στρας από τη Μινεσότα, αλλά και τον Ντον Γουίλετ, από το Τέξας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε το Μάρτιο τον μετριοπαθή δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ προκειμένου να καλύψει το κενό στην προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Όμως, η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τις ακροάσεις ή την ψηφοφορία που απαιτούνται για την επικύρωση του διορισμού του, με την πολιτική σύσταση ότι η θέση του Σκαλία θα πρέπει να καλυφθεί με επιλογή από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι οι 11 δικαστές είναι «αντιπροσωπευτικοί των συντηρητικών αρχών που εκτιμώ», επισημαίνοντας ότι θα αξιοποιήσει την αναφερόμενη λίστα ως οδηγό, προκειμένου να επιλέξει τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Γουίλετ, που έχει την τελευταία θέση στη λίστα δημοσιοποίησε πέρσι αρκετά σχόλια στο Twitter χαρακτηρίζοντας τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο ως Darth Trump από τον ήρωα του Πολέμου των Άστρων.

Τον περασμένο Ιούνιο είχε δημοσιεύσει σχόλιο ότι φαντάζεται τον Τραμπ να επιλέγει τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Ο νους τρέχει. Τα δάκρυα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ένα μήνυμα στο Twitter» έγραψε ο Γουίλετ, υπονοώντας ότι κλαίει με την ιδέα του Τραμπ να επιλέγει δικαστές.

Σχολιάζοντας τα μηνύματα του Γουίλετ, η εκπρόσωπος του Τραμπ, Χοπ Χικς δήλωσε: «H αποκλειστική έννοια του Τραμπ είναι η εξέταση των ικανότερων υποψηφίων, επι τη βάσει των συνταγματικών αρχών τους» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024