Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντείνεται η κόντρα υπουργείου - Οικονομικού Επιμελητηρίου για τις εισφορές

Εντείνεται η κόντρα υπουργείου – Οικονομικού Επιμελητηρίου για τις εισφορές

«Η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου επιμένει στη λαθροχειρία των στοιχείων σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, το χειρότερο, με ύφος που προσιδιάζει στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στο Επιμελητήριο. Το τελευταίο κατηγόρησε το υπουργείο ότι με τεχνάσματα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα στοχεία που παρουσιάζει το προσκάλεσε να παρακολουθήσει δωρεάν σεμινάριο φορολογίας.

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας και Οικονομικού Επιμελητήριου σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τις επιπτώσεις του νέου Ασφαλιστικού για τον κλάδο.

«Η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε χθεσινή της ανακοίνωση επιμένει στην λαθροχειρία των στοιχείων σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και, το χειρότερο, με ύφος που προσιδιάζει στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και όχι σε θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το Επιμελητήριο κατηγόρησε στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο ότι με τεχνάσματα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια, ενώ σε ότι αφορά τα στοιχεία που παρουσιάζει το προσκάλεσε να παρακολουθήσει δωρεάν σεμινάριο φορολογίας.

Τα νέα επεισόδια στην κόντρα

Τα τελευταία επεισόδια στην έντονη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν την απάντηση του υπουργείου σε ανακοίνωση του ΟΕΕ που παρείχε παραδείγματα με τις εισφορές που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατηγορώντας το Επιμελητήριο για «αλχημεία των στοιχείων».

Ακολούθησε νέα ειρωνική ανακοίνωση από το ΟΕΕ, που υπερασπιζόμενο τα στοιχεία του, παρείχε επεξηγείσεις προκειμένου να «βοηθήσει» το υπουργείο να καταλάβει.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο ανέφερε: «Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας με τεχνάσματα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια. Στα παραδείγματά μας δεν αναφέρεται ο όρος φορολογητέο εισόδημα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι δυστυχώς αυτοί που έκαναν τους υπολογισμούς στο Υπ. Εργασίας δεν θα καταβάλουν καν την ελάχιστη προσπάθεια, που είναι να δουν ότι από το ετήσιο καθαρό κέρδος έχουν ήδη αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές και συνεπώς συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Δεν κάνουν ούτε μια απλή αφαίρεση…

» Για την δική τους βοήθεια λοιπόν, προσθέσαμε μία γραμμή που γράφει «Φορολογητέο Εισόδημα». Ίσως αυτό τους βοηθήσει να κατανοήσουν τους υπολογισμούς μας, δεδομένου ότι πάντα για να καταλήξουμε στο φορολογητέο εισόδημα αφαιρούμε τις ασφαλιστικές εισφορές και μετά υπολογίζουμε τον φόρο που αναλογεί. Όλοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουν τον κανόνα αυτό…

» Επιπλέον για να βοηθήσουμε, τοποθετούμε δίπλα από τον κάθε αριθμό και τον αντίστοιχο υπολογισμό αυτού. Πλέον δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε αφαίρεση ούτε φυσικά να παραποιείτε – κατά λάθος φανταζόμαστε – τα παραδείγματά μας, όπως κάνατε με το φόρο εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου στο παράδειγμά μας των 36.000.

» Ως προς τον υπολογισμό της προκαταβολής πραγματικά απορούμε με ποιο τρόπο γνωρίζετε το πώς θα υπολογιστεί η προκαταβολή της επόμενης χρήσης; Γνωρίζετε αν υπάρχουν παρακρατήσεις φόρου που πρέπει να αφαιρεθούν; Γνωρίζετε αν υπάρχει προκαταβολή προηγουμένου έτους και αν υπάρχει ποιο είναι το ποσό αυτό για να συμψηφιστεί; Με ποια λογική θεωρείτε ότι δεν μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των επαγγελματιών;

» Η προκαταβολή φόρου κύριοι δεν είναι μόνο φόρος. Είναι κάτι επαχθέστερο. Είναι απόλυτη εξάλειψη της ελάχιστης ρευστότητας των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι χρήματα που καταβάλεις, στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον, έναντι κερδών της επόμενης χρήσης!!! Αν δε, κέρδη δεν υπάρχουν, τότε παρακαλάς τις αρμόδιες αρχές να σου τα επιστρέψουν ή να συμψηφίσουν τις οφειλές που έχεις δημιουργήσει, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε ρευστότητα να τις τακτοποιήσεις όταν έπρεπε, γιατί έπρεπε να πληρώσεις την προκαταβολή.

» Για εσάς όμως δεν είναι μείωση του εισοδήματός μας. Ας κρίνει ο κόσμος που διαβάζει και ακούει…

» Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος σας προσκαλεί, άνευ συνδρομής, να παρακολουθήσετε όποιο από τα σεμινάρια φορολογίας εισοδήματος που διοργανώνει επιθυμείτε εντός των επομένων μηνών. Είμαστε σίγουροι πως θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις σας».

Και η απάντηση του υπουργείου…

Στην νέα -τελευταία προς το παρόν- ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου αναφέρεται: «Και η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης εστί, διότι τα λάθη της αρχικής ανακοίνωσης (αν επρόκειτο για λάθη και όχι για σκόπιμη διαστρέβλωση), έχουν ήδη επισημανθεί: Δεν υπολογίζουν τις εισφορές επί τού καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος, όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 39 παρ. 2 Ν 4387/16, αλλά επί του καθαρού κέρδους και δεν συμψηφίζουν την προκαταβολή με αυτήν που καταβλήθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ως προς την διατριβή εναντίον της προκαταβολής φόρου που περιλαμβάνει η ανακοίνωση, να επισημάνουμε απλώς ότι αυτή δεν επιβλήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ (άρθρα 69 και 72 Ν. 4172/13).

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταβολή συμψηφίζεται με τον καταβαλλόμενο φόρο και δεν υπολογίζεται δύο φορές, παρά μόνον από όσους μετρούν τρεις το λάδι τρεις το ξύδι και έξι το λαδόξυδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024