Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Αρχές Ιουνίου αποφασίζει για εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων

ΕΚΤ: Αρχές Ιουνίου αποφασίζει για εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων

H επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 2 Ιουνίου. Την κινητοποίηση των σχετικών διαδικασιών θα προκαλέσει η επιτυχής κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ωστόσο η απόφαση για συμμετοχή των ομολόγων στο QE μετατίθεται για αργότερα.

Η επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιτυχής κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου θα κινητοποιήσει τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αρχίσει εκ νέου να αποδέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος -το οποίο σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 5-6 δισ. ευρω- από τη ρευστότητα που εξασφαλίζουν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό ELA, να υποκατασταθεί με ρευστότητα που θα προσφέρει η ΕΚΤ απευθείας με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να ανοίξει το δρόμο συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΚΤ προκειμένου να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών, θα πρέπει προηγουμένως εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να έχει προχωρήσει και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους κάτι που λογικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024