Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σερβική κάλπη: Μπροστά αλλά πιο αδύναμος ο Βούτσιτς, ενστάσεις στην καταμέτρηση

Σερβική κάλπη: Μπροστά αλλά πιο αδύναμος ο Βούτσιτς, ενστάσεις στην καταμέτρηση

Φωνές για επανακαταμέτρηση των ψήφων στις σερβικές εκλογές έρχονται μέχρι και από το πρώτο κόμμα, το SNS του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις οποίες αριθμός μικρότερων κομμάτων μπαίνει στο Κοινοβούλιο. Το κόμμα του Βούτσιτς παραμένει μεν αυτοδύναμο αλλά κατέληξε με λιγότερες έδρες από όσες είχε προηγουμένως.

Φωνές για επανακαταμέτρηση των ψήφων στις σερβικές εκλογές έρχονται μέχρι και από το πρώτο κόμμα, το SNS του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις οποίες αριθμός μικρότερων κομμάτων μπαίνει στο Κοινοβούλιο. Το κόμμα του Βούτσιτς παραμένει μεν αυτοδύναμο αλλά κατέληξε με λιγότερες έδρες από όσες είχε προηγουμένως.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας (RIK) δεν ανακοίνωσε ακόμη τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στον μεγάλο αριθμό ενστάσεων, όπως και στο γεγονός ότι δεν έφτασαν προς καταμέτρηση όλα τα ψηφοδέλτια από το εξωτερικό.

Κατά γενική εκτίμηση ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στο αποτέλεσμα που έχει ήδη διαμορφωθεί. Στην τελευταία ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι με καταμετρημένο το 98,04% των ψήφων ο συνασπισμός που ηγείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του νυν πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 48,26% και καταλαμβάνει 131 έδρες, επί συνόλου 250 εδρών, στη βουλή.

Δεύτερο αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) με ποσοστό 10,97% (30 έδρες) και τρίτο το εθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) με 8,11% (21 έδρες).

Το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή ξεπέρασαν επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνοντας 6,06% (16 έδρες), το κίνημα «Αρκετά» με 6,05% (16 έδρες), ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών που ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς με 5,04% (13 έδρες) και ο αντιευρωπαϊκός συνασπισμός που ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας με 5% (13 έδρες).

Στην νέα Βουλή θα εκπροσωπηθούν με δέκα βουλευτές και πέντε μειονοτικά κόμματα για τα οποία το όριο για την είσοδο τους στη βουλή ορίζεται στο 0,4% των ψήφων.

Η νίκη του συνασπισμού που ηγείται ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές του παρέχει αυτοδυναμία ωστόσο δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του πρωθυπουργού της Σερβίας, επισημαίνουν αναλυτές. Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από δύο μήνες, ο Βούτσιτς δικαιολόγησε με την ανάγκη να ύπαρξη ακόμη πιο σαφής εντολή και ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Αντ’ αυτού, πήρε μία «χειρότερη» Βουλή στην οποία εκπροσωπούνται πολλά κόμματα διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, ενώ εισήλθε και το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι στο οποίο και ο ίδιος ανήκε μέχρι το 2008 που αποχώρησε και απαρνήθηκε το εθνικιστικό του πολιτικό παρελθόν, κάτι που δεν του συγχωρέθηκε ποτέ.

Η αριθμητική της νέας βουλής επίσης δεν ευνοεί τα σχέδια του Βούτσιτς για απόλυτη κυριαρχία στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Στην προηγούμενη βουλή ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα είχε 158 βουλευτές, ενώ τώρα θα έχει 131.

Από αυτούς, σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία, οι 97 θα προέρχονται από το κόμμα του Βούτσιτς και οι υπόλοιποι από τα άλλα κόμματα που συνθέτουν τον συνασπισμό. Γεγονός είναι βέβαια ότι κανένα άλλο κόμμα ή συνασπισμός, εκτός από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και συνεπώς ο Βούτσιτς θα αναλάβει εκ νέου τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος προεκλογικά πρόθεση του είναι να σχηματίσει μία ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και πιθανότατα θα αναζητήσει σύμμαχο. Αμφίβολο είναι ωστόσο αν θα τον ακολουθήσει ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός εταίρος το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ίβιτσα Ντάτσιτς. Στο κόμμα αυτό άρχισαν να εκδηλώνονται αντίθετες απόψεις για την συνέχιση της συνεργασίας με το κόμμα του Βούτσιτς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2014 έχασε περίπου 80000 ψήφους και η απώλεια αυτή αποδίδεται από πολλά στελέχη, με πρώτο των αντιπρόεδρο Μπράνκο Ρούζιτς, στην συνεργασία με τον Βούτσιτς και την υποστήριξη των αντικοινωνικών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται. Ο Μπράνκο Ρούζιτς μάλιστα, ανοιχτά τάχθηκε κατά της συνεργασίας με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστηρίζοντας την άποψη ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση».

Δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Βούτσιτς δεν θεωρεί πλέον ως μοναδική επιλογή την συνεργασία με του Σοσιαλιστές του Ντάτσιτς και αναζητά συμμάχους και σε άλλους πολιτικούς χώρους αλλά και στα μειονοτικά κόμματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024