Γιατί δεν ξεκουράζεστε όταν κοιμάστε σε ξένο κρεβάτι;
Έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν δεν κοιμάστε στο κρεβάτι σας, δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι το πρωί; Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει διότι λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση για πιθανές απειλές.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν δεν κοιμάστε στο κρεβάτι σας, δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι το πρωί; Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει διότι λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση για πιθανές απειλές.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Current Biology, ερευνητές του Πανεπιστημίου «Brown» στο Ροουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 35 ατόμων μετά από δύο νύχτες ύπνου σε εργαστηριακές συνθήκες, με διαφορά μιας εβδομάδας.
Σε όλους τους εθελοντές κατά το πρώτο βράδυ, ένα συγκεκριμένο δίκτυο του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου παρουσίαζε μεγαλύτερη δραστηριότητα, συγκριτικά με το δεξί ημισφαίριο, κατά το στάδιο του βαθέως ύπνου.
Όταν οι επιστήμονες τοποθέτησαν κοντά στο δεξί αυτί των εθελοντών μουσική για να διεγερθεί το αριστερό ημισφαίριο, ήταν πιθανότερο να ξυπνήσουν και να είναι σε εγρήγορση, συγκριτικά με όταν η μουσική είχε παίξει κοντά στο αριστερό αυτί για να διεγερθεί το δεξί ημισφαίριο.
Την δεύτερη νύχτα ύπνου στο εργαστήριο δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην δραστηριότητα δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου, ούτε και στο δίκτυο που είχε ενεργοποιηθεί την πρώτη βραδιά.
Κατά τη διάρκεια της ημέρα, το συγκεκριμένο δίκτυο έτεινε να συνεχίζει να εργάζεται όταν ο εγκέφαλος ήταν κατά τα άλλα σχετικά αδρανής.
Αλλά επειδή οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο το πρώτο στάδιο του ύπνου δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν το εγκεφαλικό δίκτυο του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου παραμένει ζωηρό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ή αν λειτουργεί σε βάρδιες με την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Κεφαλονιά: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο της 19χρονης – Οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς τους
- Τι είναι η «Θεωρία του Απριλίου»;
- Νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε σε ακάλυπτο πολυκατοικίας της Αθήνας – Προσήχθη ένας άντρας
- Συνταγή: Τηγανιά κοτόπουλο με μανιτάρια, μουστάρδα και γιαούρτι
- Victim Blaming: όταν κακοποιείς το θύμα για δεύτερη φορά
- Το σχέδιο της Κομισιόν για την διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων από τη Μέση Ανατολή
- Με παραβιάσεις ξεκίνησε η εκεχειρία στον Λίβανο – Ανοίγει ο δρόμος για συνομιλίες ΗΠΑ με Ιράν
- Μια «μπουκιά» ευεξίας: Ξέρεις τι είναι η fusion διατροφή;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442