Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συριακό: Τρεκλίζουν οι συνομιλίες, με αντίποινα απειλεί η αντιπολίτευση

Συριακό: Τρεκλίζουν οι συνομιλίες, με αντίποινα απειλεί η αντιπολίτευση

Για παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον συριακό στρατό μιλά η συριακή αντιπολίτευση, απειλώντας με αντίποινα επί του εδάφους και απόσυρση από τις έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη. Κείμενο της αντιπολίτευσης που κυκλοφορήσε τη Δευτέρα ανεβάζει τους τόνους, κηρύσσοντας «μάχη» εναντίον στρατιωτικών μονάδων που πλήττουν περιοχές αμάχων.

Για παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον συριακό στρατό μιλά η συριακή αντιπολίτευση, απειλώντας με αντίποινα επί του εδάφους και απόσυρση από τις έμμεσες συνομιλίες στη Γενεύη.

Κείμενο της αντιπολίτευσης που κυκλοφορήσε τη Δευτέρα, και γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, ανεβάζει τους τόνους, κηρύσσοντας «μάχη» εναντίον στρατιωτικών μονάδων που πλήττουν περιοχές αμάχων.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο αναφέρει πως οι ομάδες της αντιπολίτευσης -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκείνες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA) αλλά και του ισλαμιστικού Αχράρ αλ Σαμ- θα απαντήσουν «με βία σε οποιαδήποτε μονάδα βάλλει κατά αμάχων».

Την Κυριακή, τουλάχιστον 22 άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στο Χαλέπι ενώ η αντιπολίτευση απείλησε να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην πολιτική μετάβαση.

Η Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης είχε πει ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν το καθεστώς της Συρίας αρνηθεί να κάνει κινήσεις για πρόοδο.

«Μπορεί να αναστείλουμε (τη συμμετοχή μας στις) συνομιλίες αν συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν, και τότε δεν θα υπάρξει προοπτική για πολιτική λύση», είπε το μέλος της επιτροπής Αμπντουλχακίμ Μπασάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ Ζούμπι κάλεσε σήμερα τους αντάρτες να ανταποδώσουν τα πυρά στις ένοπλες δυνάμεις των καθεστώτος, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί την κατάπαυση του πυρός για να ισχυροποιήσει τη θέση της επί του εδάφους.

«Δεν θα παραμείνουμε για πολύ στις διαπραγματεύσεις… Στην περίπτωση που τους στοχεύσει ένας πύραυλος, θα πρέπει να απαντήσουν με δέκα πυραύλους και να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία όπως έχει κάνει και το καθεστώς» ανέφερε ο Ζούμπι.

Η HCN είπε επίσης πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει «κανένας συμβιβασμός» στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είπε ότι ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν στο Χαλέπι ήταν από τους ψηλότερους σε μεμονωμένο συμβάν από την αρχή της εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φεβρουαρίου.

Ενώ με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός μειώθηκε η βία σε μεγάλα τμήματα της Συρίας, καθώς και στο Χαλέπι, η εικόνα των τελευταίων ημερών στην πόλη επιβαρύνει σημαντικά την εκεχειρία, σύμφωνα με την οργάνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024