Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο της FIBA στην ΕΟΚ έως τις 20 Απριλίου

Τελεσίγραφο της FIBA στην ΕΟΚ έως τις 20 Απριλίου

Σαφή προειδοποίηση προς το ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο έκανε  ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ. Μετά την απόφαση της ΑΕΚ να αγωνιστεί στο Eurocup και της FIBA Europe να σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε όσους τάσσονται με την πλευρά της Ευρωλίγκας,  κατέστησε σαφές πως όσες ομοσπονδίες δεν κάνουν μέχρι την Τετάρτη (20/4) σαφή τη θέση τους ή δεν πάρουν μέτρα απέναντι σε όσους δεν συμπορευτούν με τις επιταγές της, θα υπάρχουν συνέπειες για τις εθνικές τους ομάδες, με την απειλή να επεκτείνεται (πιθανότατα) και εν όψει Προολυμπιακού Τουρνουά ή/και Ολυμπιακών Αγώνων.

Σαφή προειδοποίηση προς το ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής της FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ.

Μετά την απόφαση της ΑΕΚ να αγωνιστεί στο Eurocup και της FIBA Europe να σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε όσους τάσσονται με την πλευρά της Ευρωλίγκας, κατέστησε σαφές πως όσες ομοσπονδίες δεν κάνουν μέχρι την Τετάρτη (20/4) σαφή τη θέση τους ή δεν πάρουν μέτρα απέναντι σε όσους δεν συμπορευτούν με τις επιταγές της, θα υπάρχουν συνέπειες για τις εθνικές τους ομάδες, με την απειλή να επεκτείνεται (πιθανότατα) και εν όψει Προολυμπιακού Τουρνουά ή/και Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναλυτικά, ο εκτελεστικός διευθυντής FIBA Europe, Καμίλ Νόβακ, μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6:

-Για τη διαμάχη με την Ευρωλίγκα: «Η Ευρωλίγκα είναι στην ουσία μια εταιρεία, η ECA, με έδρα το Λουξεμβούργο και μέλη έντεκα κλαμπ. Πέρα από τη συμφωνία με τις έντεκα ομάδες που έκανε, υποσχέθηκε σε συγκεκριμένες λίγκες εξασφαλισμένες θέσεις στο Eurocup για τον τρίτο, τον τέταρτο ή τον πέμπτο, κατά περίπτωση, εφόσον συμφωνούσαν μαζί της. Αυτή η μέθοδος δείχνει το πρόβλημα. Είναι μια παγίδα για τις εγχώριες λίγκες. Η ECA πρόσφερε τριετή συμβόλαια στις ομάδες αυτές. Κάθε σύλλογος έχει στόχους, κάθε χρηματοδότης θέλει να βλέπει την ομάδα του να προοδεύει. Όταν όλες οι θέσεις είναι κλεισμένες πριν αρχίσει η σεζόν, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στις 20 Μαρτίου η FIBA αποφάσισε πως με την εξαίρεση των 16 ομάδων της Ευρωλίγκας, όσες λίγκες ή ομάδες συμφωνούσαν για το Eurocup θα είχαν συνέπειες».

-Για το λόγο που πολλές ομάδες επέλεξαν να ταχθούν με την Ευρωλίγκα κι όχι με τη FIBA: «Όταν σου προσφέρουν τη δυνατότητα να παίξεις σε μια διοργάνωση ανεξάρτητα από την απόδοσή σου και την κατάταξή σου, κάποιες ομάδες θα το αποδεχτούν αυτό. Μπορεί να είναι καλό για έναν σύλλογο, αλλά σίγουρα όχι για το άθλημα. Η FIBA πιστεύει ακράδαντα πως η θεμελιώδης αρχή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι η συμμετοχή των ομάδων με βάση αθλητικά κριτήρια. Όταν δεν έχουν σημασία τα αθλητικά κριτήρια, τότε γιατί να υπάρχουν οι εγχώριες διοργανώσεις; Ποιο είναι το νόημα;».

-Για τον πιθανό αποκλεισμό εθνικών ομάδων: «Σε οκτώ χώρες έχουν ήδη σταλεί επιστολές για τον αποκλεισμό τους από τις διεθνείς διοργανώσεις της FIBA Europe. Πρόκειται για αυτές που έχουν συμφωνήσει οι λίγκες ή οι ομοσπονδίες τους με την Ευρωλίγκα σαν σύνολο. Σε άλλες έξι χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, ζητήθηκε να διευκρινίσουν τη θέση τους και τις αποφάσεις τους μέχρι τις 20 Απριλίου».

-Για το αν θα υπάρξουν ποινές για Ολυμπιακούς Αγώνες και Προολυμπιακό Τουρνουά: «Η FIBA Europe θα ζητήσει από τη FIBA να επεκταθούν αυτές οι ποινές και σε παγκόσμιο επίπεδο, με συνέπειες και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το Προολυμπιακό Τουρνουά. Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας και θα συζητηθεί εκεί η πρόταση της FIBA Europe και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν αυτές οι ποινές σε παγκόσμιο επίπεδο».

-Για το αν η κίνηση αυτή της FIBA αποτελεί πραγματική απειλή ή μέσο πίεσης για να πετύχει τους σκοπούς της: «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πιστέψτε με, είναι μια κίνηση που δεν πάρθηκε εύκολα και υπήρχε μια σοβαρή συζήτηση στη FIBΑ Europe προτού αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Είναι σοβαρά αυτά τα θέματα και αφορούν σοβαρές συνέπειες. Οι μητέρες κάποιες στιγμές πρέπει να παίρνουν δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Αυτό κάνουμε κι εμείς τώρα για να προστατεύσουμε το άθλημα. Η FIBA Europe έπρεπε να κάνει αυτό το βήμα βάσει των συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί».

-Για το αν θα υπάρξουν κυρώσεις για ομάδες, όπως την ΑΕΚ που επέλεξε το Eurocup: «Εμείς δεν τιμωρούμε συγκεκριμένες ομάδες, όπως την ΑΕΚ, αλλά προειδοποιήσαμε τις ομοσπονδίες για πιθανές κυρώσεις για τις εθνικές τους ομάδες. Δεν μπορούμε να πούμε στις εθνικές ομοσπονδίες τι πρέπει να κάνουν και πώς θα ενεργήσουν. Η FIBA έχει μέλη, δεν έχει πελάτες. Σαν μέλος έχεις δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις».

-Για το… διχασμό των φιλάθλων την επόμενη σεζόν μεταξύ τόσων διοργανώσεων: «Ήδη το υπάρχον σύστημα ήταν πολύπλοκο, με την ECA να έχει την Ευρωλίγκα και το Eurocup και τη FIBA το Euro Challenge. Προσπαθήσαμε και το 2013, μιλήσαμε με τον κ. Μπερτομέου να ενώσουμε το EuroChallenge με το Eurocup σε μια μεγάλη διοργάνωση, με συνεργασία και σε εμπορικό επίπεδο, αλλά η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή”.

-Για το αν υπάρχει πεδίο διαλόγου με την Ευρωλίγκα: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε ανοιχτοί σε κάθε επικοινωνία. Εμείς κάναμε τις προτάσεις στις ομάδες το καλοκαίρι και το Νοέμβριο. Είμαστε θετικοί να ακούσουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα προχωρήσουμε ομαλά στο μπάσκετ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024