Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουσκ προειδοποιεί ΠΓΔΜ να μην ρισκάρει το ευρωατλαντικό της μέλλον

Τουσκ προειδοποιεί ΠΓΔΜ να μην ρισκάρει το ευρωατλαντικό της μέλλον

Στη σκιά της ραγδαίας επιδείνωσης του πολιτικού κλίματος μετά την προεδρική χάρη σε πολιτικούς για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί την ΠΓΔΜ να μην θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μία σταθερή ΠΓΔΜ στην οποία θα λειτουργεί το κράτος δικαίου» αναφέρει ο Τουσκ. Την ίδια στιγμή ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακοίνωσε σε διάγγελμα ότι εμμένει στην απόφαση για την απονομή χάριτος.

Στη σκιά της ραγδαίας επιδείνωσης του πολιτικού κλίματος μετά την προεδρική χάρη σε πολιτικούς για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί την ΠΓΔΜ να μην θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή ΠΓΔΜ στην οποία θα λειτουργεί το κράτος δικαίου. Το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακοίνωσε ότι εμμένει στην απόφασή του για την απονομή χάριτος, αλλά ανέφερε ότι όποιος εκ των καλυπτόμενων από τη χάρη θέλει να την «αποποιηθεί» μπορεί να του το ζητήσει.

«Πιστεύω ότι η απόφαση προστατεύει το συμφέρον του κράτους και σας ενημερώνω ότι εμμένω σε αυτήν» δήλωσε σε διάγγελμα που απηύθυνε το απόγευμα της Παρασκευής στη σκιά των διαδηλώσεων και των φωνών, εντός και εκτός ΠΓΔΜ, για την ανάκληση της απονομής χάριτος.

«Οποιοσδήποτε νομίζει ότι του αφαιρέθηκε κάποιο δικαίωμα, ή ότι τον αδίκησα, ή θέλει να αποδείξει την αθωότητά στο δικαστήριο, τον καλώ προσωπικά να υποβάλει γραπτό αίτημα για ακύρωση της απόφασης που τον αφορά» ανέφερε.

Η ΠΓΔΜ προκήρυξε επίσημα την Παρασκευή πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ προκειμένου να τερματιστούν μήνες πολιτικού αδιεξόδου σε σχέση με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η αντιπολίτευση επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, τονίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα και επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτό στο κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι «η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει, ούτε θα επιτρέψει να διεξαχθούν εκλογές στις 5 Ιουνίου, διότι αυτές είναι παράνομες».

Από πλευράς του ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει σκηνικό χάους στη χώρα και σημειώνει ότι ο Ζόραν Ζάεβ δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή γνωρίζει ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε εκ νέου ένταση και μικροεπεισόδια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας στο κέντρο των Σκοπίων.

Περίπου 2.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και την ματαίωση των πρόωρων εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024