Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγώνας δρόμου να κλείσει η συμφωνία ώς τα ξημερώματα της Δευτέρας

Αγώνας δρόμου να κλείσει η συμφωνία ώς τα ξημερώματα της Δευτέρας

Επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στο τραπέζι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο με τις συνομιλίες να προδιαγράφονται και πάλι μαραθώνιες. Η ελληνική πλευρά μιλά για πρόοδο «σε σχεδόν όλα τα ζητήματα» και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως «όλες οι πλευρές έχουν κρατήσει κάποια θέματα για το πολύ εώς τα χαράματα της Δευτέρας».

Επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στο τραπέζι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο με τις συνομιλίες να προδιαγράφονται και πάλι μαραθώνιες. Η ελληνική πλευρά μιλά για πρόοδο «σε σχεδόν όλα τα ζητήματα» και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως «όλες οι πλευρές έχουν κρατήσει κάποια θέματα για το πολύ εώς τα χαράματα της Δευτέρας».

Η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών άρχισε γύρω στις 21:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το ραντεβού ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 17:00, ακολούθως αναφέρθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 και τελικά η ώρα έναρξης μετατέθηκε για τις 21:00, κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρώτος γύρος της νέας συνάντησης αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη και σε αυτή τη φάση με το κουαρτέτο συζητά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Θα ακολουθήσουν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Όπως όλα δείχνουν οι συνομιλίες θα είναι μαραθώνιες.

Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν κρατήσει δέκα ώρες και είχαν ολοκληρωθεί στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου ανάμεσα στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

«Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας» δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Πάνω στην νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια συζήτησαν επί ώρες το απόγευμα του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Ως τις 9 το βράδυ στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει εξαίρεση από την πώληση σε funds των επιχειρηματικών δανείων ως 100.000 ευρώ, των δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών ως 75.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων ως 5.000 ευρώ.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds για τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στα κείμενα και γίνεται επεξεργασία λεπτομερειών, ενώ ερωτηθείς για την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια, όπου η κυβέρνηση ζητάει να είναι τριετής και το κουαρτέτο απαιτεί να είναι μηδενική, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή αφορά όντως στο χρόνο, δηλαδή στη διάρκεια της προστασίας, με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό ο οποίος όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές.

Ως προς αυτό αξιωματούχοι που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις τόνιζαν ότι ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να είναι η προστασία από την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds για ένα χρόνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024