Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασύρματος βηματοδότης αλλάζει την διαχείριση των καρδιακών αρρυθμιών

Ασύρματος βηματοδότης αλλάζει την διαχείριση των καρδιακών αρρυθμιών

Το πρώτο ασύρματο βηματοδότη ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρδιακά νοσήματα.

Το πρώτο ασύρματο βηματοδότη ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρδιακά νοσήματα.

Το Micra Transcatheter Pacing System λειτουργεί όπως κάθε βηματοδότης για την ρύθμιση του καρδιακού παλμού των ασθενών που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή ή το σύνδρομο βαρδυκαρδίας-ταχυκαρδίας, τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας, αλλά δεν έχει καλωδιώσεις για να κάνει την σύνδεση μεταξύ καρδιάς και συσκευής.

«Ο ασύρματος βηματοδότης είναι μεγάλο επίτευγμα στον τομέα της διαχείρισης των καρδιακών αρρυθμιών και θα ωφελήσει τους ασθενείς λόγω ευκολίας στην τοποθέτηση αλλά και απουσίας καλωδίων» σχολιάζει ο Δρ Νικόλατος Σκιπιτάρης, διευθυντής Ηλεκτροφυσιολογίας στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Οι κλασσικοί βηματοδότες έχουν καλώδια που συνδέουν τη συσκευή με την καρδιά και για την τοποθέτηση τους χρειάζεται μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

Μέσω μια μικρή τομής στην περιοχή του ώμου, το καλώδιο εισάγεται μέσω μια φλέβας και προσδένεται στην εσωτερική επιφάνεια της καρδιάς. Το άλλο άκρο του καλωδίου συνδέεται με τον βηματοδότη ο οποίος τοποθετείται σε μια «θήκη» κάτω από το δέρμα. Και η τομή κλείνει με ράμματα.

Μερικές φορές οι καλωδιώσεις δυσλειτουργούν ή μακροπρόθεσμα χάνουν την αξιοπιστία τους. Επίσης, αναπτύσσονται λοιμώξεις στους ιστούς που περιβάλλουν το καλώδιο και τότε πρέπει να γίνει διορθωτική επέμβαση για την αντικατάσταση του βηματοδότη.

«Αλλά ο νέος βηματοδότης Micra εμφυτεύεται απευθείας στην δεξιά καρδιακή κοιλία, χωρίς να χρειάζεται καλώδιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του FDA.

Ο Δρ Γουίλιαμ Μέισελ, εκτελών χρέη διευθυντή στο Τμήμα Αξιολόγησης Συσκευών του FDA εξηγεί ότι «ως ο πρώτος ασύρματος βηματοδότης, ο Micra προσφέρει νέες θεραπευτικές προοπτικές στους ασθενείς».

«Η τοποθέτηση του Micra είναι επίσης ευκολότερη καθώς δεν απαιτεί τομή. Διοχετεύεται στην καρδιά μέσω ενός σωληνίσκου που τοποθετείται σε κεντρική αρτηρία της βουβωνικής περιοχής. Η συσκευή αγκιστρώνεται στην καρδιά και ο σωληνίσκος στην συνέχεια αποσύρεται» εξηγεί ο Δρ Σκιπιτάρης.

Η έγκριση του Micra Transcatheter Pacing System βασίστηκε σε κλινική μελέτη 719 ασθενών. Έξι μήνες μετά την τοποθέτηση, το 98% είχαν επαρκή καρδιακό ρυθμό, ενώ επιπλοκές αναφέρθηκαν στο 7% των συμμετεχόντων και περιλάμβαναν παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, θρόμβους στα πόδια και τους πνεύμονες, καρδιακό τραύμα, έμφραγμα και μετατόπιση του βηματοδότη.
Πάντως σύμφωνα με τον FDA ο Μicra δεν πρέπει να τοποθετείται σε ασθενείς που φέρουν και άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές στην λειτουργία του. Επίσης, αντενδείκνυται για σοβαρά παχύσαρκα άτομα, ή που έχουν δυσανεξία στα υλικά του ή στην ηπαρίνη ή των οποίων οι φλέβες είναι πολύ στενές.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024