Η τακτική κατανάλωση φρέσκων φρούτων μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που έγινε στην Κίνα.

Συγκεκριμένα σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine αναφέρεται ότι, ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, με επικεφαλής τον Δρ Λιμινγκ Λι, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν φρέσκα φρούτα, όπως μήνα και πορτοκάλια, σε καθημερινή βάση είχαν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν σπάνια ή ποτέ φρούτα.

Οι επιστήμονες είχαν συλλέξει στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 500.000 ενήλικες, 50-79 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου.

Λιγότεροι από ένας στους πέντε έτρωγαν φρούτα καθημερινά. Κατά τη διάρκεια των επτά ετών της μελέτης, εκείνοι που έτρωγαν της αντίστοιχη ποσότητα μισού φλιτζανιού φρούτων καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου.

«Η κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φρούτα πιο συχνά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και σάκχαρο, γεγονός που εξηγεί τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου», σχολιάζει ο Δρ Λι.

Και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, ελάχιστες είχαν συμπεριλάβει πληθυσμιακά δείγματα από ασιατικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φρούτων στην Κίνα είναι μικρότερη από στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αλλά οι κινέζοι τα προτιμούν φρέσκα, με μεγαλύτερη έμφαση σε μήλα, αχλάδια και πορτοκάλια, εν αντιθέσει με τους αμερικανούς που τρώνε περισσότερα μήλα και μπανάνες.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποδειχθεί ότι όντως η κατανάλωση φρούτων έχει μετρήσιμα οφέλη υγείας. Οι ειδικοί όμως συστήνουν τους καταναλωτές να τρώνε διάφορα φρούτα, αντί να περιορίζονται σε δύο ή τρία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο