Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία

Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από Ελλάδα σε Τουρκία

Στο Δικελί έφτασαν το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα σκάφη με πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία. Η πρώτη ομάδα 202 ατόμων (136 από τη Λέσβο, 66 από τη Χίο) απέπλευσε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία με τρία σκάφη και με τη συνοδεία μελών της Frontex για τα τουρκικά παράλια. Την ώρα που από τη Λέσβο αναχωρούσαν τα πλοία με τους  πρόσφυγες, στο λιμάνι έμπαινε σκάφος του Λιμενικού με 57 πρόσφυγες που μόλις είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Στο Δικελί έφτασαν το πρωί της Δευτέρας τα πρώτα σκάφη με πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από τη Λέσβο και τη Χίο προς της Τουρκία. Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία οι διαδικασίες, για το φόβο αντιδράσεων, ενώ η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα και στην τουρκική πλευρά παραμένει -όπως και οι επιφυλάξεις διεθνών οργανώσεων για τη συμφωνία εν γένει.

Η πρώτη ομάδα 202 ατόμων που δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου απέπλευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια, με τρία ναυλωμένα από τη Frontex σκάφη και με τη συνοδεία μελών της.

Από τη Λέσβο αναχώρησαν 136 πρόσφυγες και από τη Χίο 66 πρόσφυγες.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα ναυλωμένα από τη Frontex πλοία, το «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» αναχώρησαν από τη Λέσβο για τα τουρκικά παράλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που από τη Λέσβο αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 πρόσφυγες στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Από τους 136 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, που επαναπροωθήθηκαν από τη Λέσβο στην Τουρκία οι 124 είναι από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δύο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δύο από τη Συρία-οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επσιτρέψουν. Πάντως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως δεν υπήρχαν Σύροι στην πρώτη ομάδα των μεταναστών που έφθασε σήμερα στην Τουρκία από την Ελλάδα.

Αντίστοιχα, από τη Χίο αναχώρησαν 66 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και 10 γυναίκες. Οι 42 είναι από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, από ένας από Ινδία, Σομαλία και Ακτή Ελεφαντοστού και οι 5 από το Κονγκό.

Οι προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη επαναπροωθήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί τη διαδικασία. Σε ανακοίνωσή του ωστόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία των επιστροφών θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Σχεδόν το σύνολο των προσφύγων που κρατούνται στο hotspot της Μόριας έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως ασύλου, παγώνει κάθε διαδικασία επαναπροώθησης.

Αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, εθελεοντές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την αναχώρηση των δύο πλοίων.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις. Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Η ένταση στην ελληνική πλευρά είναι απτή, με εκρητικό κλίμα στα hot spot και διάχυτες τις επιφυλάξεις πολλών σε διάφορα σημεία και της ηπειρωτικής χώρας να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας πιστεύοντας πως είναι το πρώτο βήμα για επιστροφή στην Τουρκία.

«Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα μιας πολύ δύσκολης στιγμής για τα δικαιώματα των προσφύγων. Παρά τα σοβαρά νομικά κενά και την έλλειψη επαρκούς προστασίας στην Τουρκία, η ΕΕ προχωρά σε μία επικίνδυνη συμφωνία» δήλωσε στο Associated Press ο Γιώργος Κοσμόπουλος, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ και οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν και δεν υπάρχει δικαιολογία» πρόσθεσε.

Ελλείψεις υπάρχουν και στις δύο πλευρές: Στα μεν ελληνικά νησιά έχει ακόμη φτάσει μόνο τμήμα του προσωπικού που θα κληθεί να διαχειριστεί τους φάκελους του καθενός προς επαναπροώθηση, ενώ στην τουρκική πλευρά οι χώροι υποδοχής και καταγραφής βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή.

Στο Δεκελί, κοντά στη Σμύρνη, όπου οδηγούνται οι πρώτες ομάδες επαναπροωθηθέντων, οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν πως η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς για τον σχεδιασμό. Διαμαρτυρίες για την υποδοχή υπήρξαν και στο Δεκελί.

Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά η υλοποίηση και του άλλου σκέλους της συμφωνίας, της αποδοχής σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ στη βάση του «ένας προν έναν» -ένας Σύρος από την Τουρκία έναντι ενός που επαναπροωθείται, με επιβαρυντικό παράγοντα για κάθε πρόσφυγα το να έχει προσπαθήσει να περάσει το Αιγαίο.

Πρόκειται για περίπου 35 με 40 άτομα (κυρίως οικογένειες) που θα μεταφερθούν τη Δευτέρα στη Γερμανία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μεταφορές προς την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία. Αν και για τις τρεις τελευταίες ακόμη δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία, θεωρείται ότι οι αριθμοί των πρώτων ομάδων θα είναι της ίδιας τάξης με εκείνων προς Γερμανία.

Στη νότια πόλη Οσμανίγιε οι σύροι πρόσφυγες

Οι σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μποζκίρ δήλωσε επίσης ότι Σύροι που αναχώρησαν από καταυλισμούς στην Τουρκία θα μεταφερθούν στην Γερμανία, απ’ όπου θα ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024