Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πλήγμα για καταναλωτές και βιομηχανία οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Πλήγμα για καταναλωτές και βιομηχανία οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

Σενάρια - φωτιά για τους φόρους στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση που, εφόσον υλοποιηθούν, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια Ευρώπης με τις μακράν υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης, συμπαρασύροντας προς τα πάνω μεταφορές, κόστος επιχειρήσεων και τιμές προϊόντων.

Σενάρια – φωτιά για τους φόρους στα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση που, εφόσον υλοποιηθούν, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια Ευρώπης με τις μακράν υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης, συμπαρασύροντας προς τα πάνω μεταφορές, κόστος επιχειρήσεων και τιμές προϊόντων.

Την ίδια ώρα στο επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ζυμώνονται σενάρια σύμφωνα με τα οποία τα σημερινά τέλη κυκλοφορίας θα μπορούσαν να περιοριστούν έως και το μισό, με το υπόλοιπο μισό των επιβαρύνσεων να μεταφέρεται στην κατανάλωση καυσίμων. Οσο περισσότερο χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης το αυτοκίνητό του τόσο περισσότερα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνει.

Οποιοδήποτε από τα σενάρια και αν επιλεγεί, η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι οι πωλήσεις καυσίμων θα υποχωρήσουν, η ψυχολογία των καταναλωτών θα επιδεινωθεί περαιτέρω, τα φορολογικά έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση δεν θα έρθουν ποτέ για τον κρατικό κορβανά και οι αυξήσεις θα περάσουν παντού. Στην παραγωγική αλυσίδα, τη βιομηχανία και φυσικά στον τελικό καταναλωτή.
Σε μια στιγμή που οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πασχίζουν να κερδίσουν μερίδια ανταγωνιστικότητας αυτή θα πληγεί, ενώ οι βιομηχανίες που χαροπαλεύουν και ήλπιζαν να μειωθεί το υψηλό ενεργειακό τους κόστος θα το δουν να αυξάνεται. Σε μια στιγμή που οι αγρότες ζητούν μειώσεις στις τιμές των καυσίμων επίσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις.

Τα σενάρια

Στο πρώτο σενάριο που φέρεται ότι έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά.

Σε αυτή τη περίπτωση, η τιμή της αμόλυβδης θα εκτιναχθεί από τα 1,347 ευρώ σήμερα στα 1,477 ευρώ. Δηλαδή θα αυξηθεί κατά 13 ολόκληρα λεπτά (λόγω και του ΦΠΑ 23%). Τότε, η Ελλάδα από την 6η θέση σήμερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη θα πλασαριστεί αυτόματα στην 1η θέση, πάνω από Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Βρετανία, μπροστά δηλαδή από μερικές από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το επιτελείο Αλεξιάδη, προβλέπει τα υφιστάμενα τέλη κυκλοφορίας να αντικατασταθούν από ένα πάγιο τέλος στο μισό και παρακάτω σε σχέση με το σημερινό και το υπόλοιπο να επιβαρύνει, μέσω αύξησης των φόρων, τις τιμές των καυσίμων κίνησης.

Από βενζίνη και ντίζελ κίνησης έως υγραέριο. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι αυτό είναι το μοναδικό ικανό μέτρο προκειμένου χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι έχουν καταθέσει πινακίδες για να αποφύγουν μια σειρά επιβαρύνσεων (τέλη κυκλοφορίας, φόρο πολυτελείας κ.λπ.), να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους.

Πέρυσι, πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κατέθεσαν πινακίδες προκειμένου να γλιτώσουν τις παραπάνω επιβαρύνσεις. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι μειώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων θα σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, τη νύφη θα τη πληρώσουν μαζικά όλοι οι οδηγοί μέσω της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.


Στο τρίτο και πιο ακραίο σενάριο που φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπεται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης με τη βενζίνη.

Στο σενάριο αυτό, η τιμή του ντίζελ θα αυξηθεί κατά 39%! Από τα 1,019 ευρώ σήμερα θα εκτιναχθεί στα 1,418 ευρώ. Δηλαδή θα φουσκώσει κατά 42 λεπτά (λόγω πάντα και του ΦΠΑ). Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα από τη 17η θέση σήμερα της ευρωπαικής κατάταξης θα μεταπηδήσει εν μιά νυκτί στην 1η, με τη δεύτερη, πολύ πιο εύρωστη Σουηδία να υπολείπεται κατά 9 ολόκληρα λεπτά (1,324 ευρώ). Στα άμεσα θύματα του υπερβολικού αυτού σεναρίου θα είναι οι πωλήσεις ντιζελοκίνητων οχημάτων.

Ενα ακόμη από τα πολλά σενάρια που εξετάζονται θέλει μαζί με τα καύσιμα κίνησης να αυξάνεται και το φυσικό αέριο, όπου ο ελληνικός συντελεστής είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση χαρακτηρίζονται καταστροφικές, αφού το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό συντελεστή κόστους στην παραγωγική διαδικασία για τις βαριές βιομηχανίες και την ηλεκτροπαραγωγή. Αν αυξηθεί ο φόρος στο αέριο, θα τεθεί θέμα ανατιμήσεων ακόμη και στο ρεύμα, άσχετα αν αυτό τελικά δεν συμβεί λόγω πολιτικής απόφασης.

Γιώργος Φιντικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024