Εκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Σταύρος Κοντονής, θέλοντας όπως τόνισε «να μην εκλάβουν ορισμένοι την ευγένεια και τις τοποθετήσεις ως αδυναμία και αποδίδονται την τελευταία περίοδο ψευδολογία που είναι δόλια». Ο υφυπουργός Αθλητισμού τοποθετήθηκε τόσο για τη συνάντηση που δεν έγινε ποτέ ανάμεσα στον ίδιο με τους εκπροσώπους των μεγάλων ΠΑΕ αλλά και για τη ματαίωση του Κυπέλλου, την οποία θα στηρίξει σε οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη.

Αρχικά είπε: «Σκοπός της Κυβέρνησης και του Υπουργείου δεν είναι να ασχολείται επί μονίμου βάσεως με το ποδοσφαιρο. Όμως η απουσία των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν οδηγήσει το ποδόσφαιρο σε ανυποληψία και καχυποψία. Ακόμα κι αν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη αντιμετωπίζονται σε ένα πλαίσιο δόλου που δηλητρηριάζει και τους καλοπροέραιτους φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρο»

Η κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία εξυγίανσης και διαφάνειας και δεν θα παρεκλίνουμε ούτε εκατοστό. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η άποψη της κοινής γνώμης και όχι οργανωμένοι οπαδικοί στρατοί, οι οποίοι αντιλαμβανόμαστε για ποιους αγωνίζονται. Όλα ξεσκεπάζονται.

Θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση θα κρατήσει ίσες αποστάσει απέναντι σε όλους. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως οπαδοί ούτε ως συμπαθούντες, αλλά ούτε να εξισώσουμε παρανομίες. Όποιος αισθάνεται αδικημένος ας στραφεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Πριν δέκα μέρες η Βουλή ψήφισε έναν νόμο με ευρεία πλειοψηφία για την αντιμετώπιση της βίας. Μεταξύ των διατάξεων είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ με τακτικούς δικαστές. Τότε οι περισσότερες ομάδες είχαν τοποθετηθεί θετικά. Μετά την ψήφιση του νόμου δήλωσαν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και να στηριχτεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει απόφαση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές που να μην προκαλούν έναν οριμαγδό ανακοινώσεων είτε από την ομάδα που τιμωρείται, αλλά και από αυτόκλητους συνηγόρους. Ποιοι θέλουν λοιπόν να δικάζουν;

Εκείνο που ξεπερνά κάθε έννοια αντικειμενικής κρίσης εμένα με εξοργίζει. Υπάρχουν ανακοινώσεις ομάδες οι οποίες καταλογίζουν τις ποινές του πειθαρχικού οργάνου της Ομοσπονδίας, στον Υπουργό! Γιατί γίνεται αυτό επί μονίμου βάσεως;

Τι γίνεται τέλος πάντων για να στραφούν οπαδικοί στρατοί που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος της κυβέρνησης; Γιατί αυτή η δολιότητα και η ψευδολογία;»

Για τη συνάντηση με τις μεγάλες ΠΑΕ

«Όσον αφορά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των μεγάλων ΠΑΕ. Θυμάστε ότι κατ’ επανάληψη είχα δηλώσει πως οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων αντί να βγάζουν πολεμικά ανακοινωθέντα θα έπρεπε να συζητήσουν τα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Σε συζητήσεις που είχα μαζί τους κατάλαβα πως είναι διαθέσιμοι να μιλήσουν.

Μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να μην προσέλθει, κάτι που σέβομαι απόλυτα. Περιμέναμε την απάντηση των υπολοίπων. Επί σχεδόν 15 μέρες, περιμέναμε την ΠΑΕ Ολυμπιακός γιατί η συνάντηση αυτή συσχετιζόταν με το πρόβλημα που υπήρχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας μας μεταφέρθηκε από την ΠΑΕ ότι δεν είχε καμία αντίρρηση.

Μου προκαλεί εντύπωση πως ενώ ήταν γνωστό αυτό το γεγονός, υπήρξε τοποθέτηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, της οποίας δεν θα κρίνω το νομικό υπόβαθρο. Μου προκαλεί έκπληξη όμως πως στο και πέντε υπήρξε αυτή η απόφαση.

Τι ευθύνη όμως έχει το Υπουργείο και ο Υφυπουργός Αθλητισμού για τη ματαίωση της συνάντηση; Είχα εγώ τη δυνατότητα να θέτω ερωτήματα αν μπορούσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να συμμετάσχει; Δεν έχω κανένα δικαίωμα να παίρνω τον Εισαγγελέα και να ρωτάω.

Εμείς συγκαλέσαμε τη σύσκεψη και μάθαμε τελευταία στιγμή πως υπήρξε εμπλοκή. Εμείς από τη μεριά μας θα κινηθούμε σε ένα δίπολο της συναίνεσης και της δικαστικής εκκαθάρισης των υποθέσεων που εκκρεμούν. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρχει συνεννόηση για να σταματήσει η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαιρου και της βίας.

Όποιοι ερχονται να κάνουν τους εξυγιαντές του ποδοσφαίρου κατηγορώντας την κυβέρνηση, καλό είναι να το ξανασκεφτούν».

Για την ματαίωση του Κυπέλλου

«Όσο για το Κύπελλο, δεν ξέρω από που προκύπτει ότι την απόφαση που λάβαμε επιθυμούμε να την ακυρώσει το ΣτΕ. Σας παρακαλώ να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση για να δείτε τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, και αν εσεις καταλάβετε ότι επιθυμούμε δικαστική ήττα, τότε δεν έχετε καταλάβει καθόλου καλά. Εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή ήταν βάσιμη και ως προληπτικό μέτρο δίνει λύση στο πρόβλημα της Δημόσιας Τάξης.

Αυριο θα δεχτώ αντιπροσωπεια της FIFA και της UEFA και είμαι στη διάθεση αν συζητηθεί οτιδήποτε. Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις για το θέμα της διαιτησίας που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν διαιτητές που μπορεί να κάνουν ανθρώπινο λάθος και να βρεθούν στην οργή πολλών χωρίς να φταίνε. Δεν αναφέρομαι σε σκοπιμότητες που έχω ήδη μιλήσει.

Για όλα τα θέματα θέλω να ακούσω απόψεις, προτάσσεις και σε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας θα ολοκληρωθεί αυτή η συνάντηση».

Για τη βία στα γήπεδα

«Βρίσκομαι εδώ και ένα χρόνο σε αυτή τη θέση. Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια κατ’ εντολή πρωθυπουργού για την κάθαρση σε όλα τα επίπεδα. Επιστρέφουμε χαρακτηρισμούς προέδρων ΠΑΕ ότι δήθεν είμαστε μέρος του συστήματος. Εμείς γνωρίζουμε τι προσπάθεια καταβάλετε, τι μηχανισμοί έχουν ενεργοποιηθεί που ήταν ανενεργοί εδώ και 25 χρόνια, και ήδη υπάρχει θετική εξέλιξη. Σαφώς έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά η προσπάθεια για την κάθαρση θα συνεχιστεί.

Όσοι παριστάνουν τους αυτόκλητους εξυγιαντές να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση είναι εδώ. Αυτή η Κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται δεν εκβιάζεται. Άλλη οδός από τη Δικαστική δεν υπάρχει.

Η ενημέρωση που έχουμε για τα επεισόδια στη Λευκάδα είναι η επιβεβαίωση των δεδομένων που είχαμε. Είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μια διαδικασία ταυτοποίησης και ήδη έχω ενημερωθεί από τους αρμόδιους ότι υπάρχει ταυτοποίηση 2 οπαδών που συμμετείχαν και στα επεισόδια του Φλεβάρη στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και στα επεισόδια του Νοέμβρη πάλι στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, αλλά και στη Λευκάδα. Θα βρεθούν υπό έκπληξη αυτοί που παρίσταναν τις λευκές περιστερές.

Να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη των συμμετεχόντων και των ηθικών αυτουργών σε αυτή την υπόθεση.

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν συλλήψεις εκτεταμένες, παραπομπή στους ανακριτές για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικής φύσης. Υπάρχουν για πρώτη φορά προφυλακίσεις και για πρώτη φορά η Αστυνομία προφυλάσσει τα συμφέροντα των Ελλήνων Πολιτών. Μας δημιουργούνται όμως ερωτηματικά πως γίνεται να έρχονται ιδιοκτήτες ομάδες να δικαιολογούν αυτά τα φαινόμενα. Αντί η καταδίκη της βίας να είναι απερίφραστη, λένε μερικοί ότι προκλήθηκαν. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως θα πρέπει να βοηθήσουν την κυβέρνηση αν θέλουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Έχουμε προβλέψει μία διάταξη που μία ΠΑΕ μπορεί να αποφύγει πρόστιμο αν συνεργαστεί για την πάταξη της βίας. Δυστυχώς όμως αν νομίζουν πως ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα πάρει πίσω μία απόφαση και δημιουργείται μία κατάσταση φόβου και τρομοκρατίας, αυτό δεν θα περάσει όποια κι αν είναι η επίπτωση. Δεν ενδίδουμε σε εκβιασμούς και σε φόβο. Αν τα έκαναν με άλλους να πάνε να τους βρούνε. Το πελατειακό κράτος οδηγούσε τις πολιτικές ηγεσίες σε διαπλοκή με τα επιχειρηματικά κέντρα και τους οπαδικούς στρατούς. Η κοινωνία βλέπει και κρίνει. Και είμαστε βέβαιοι πως η κρίση είναι θετική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας