Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρεαλιστική τιμολόγηση των γενοσήμων ζητούν οι ελληνικές εταιρείες

Ρεαλιστική τιμολόγηση των γενοσήμων ζητούν οι ελληνικές εταιρείες

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν προκαλέσει οι διαρκείς μειώσεις τιμών των γενοσήμων και off-patent φαρμάκων. Μάλιστα, κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας δεν διστάζουν να προειδοποιήσουν ότι αν συνεχιστούν οι μειώσεις τιμών στα λεγόμενα φθηνά φάρμακα, δεν αποκλείεται να δούμε αποσύρσεις σκευασμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο του ελληνικού φαρμάκου.

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχουν προκαλέσει οι διαρκείς μειώσεις τιμών των γενοσήμων και off-patent φαρμάκων. Μάλιστα, κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) δεν διστάζουν να προειδοποιήσουν ότι αν συνεχιστούν οι μειώσεις τιμών στα λεγόμενα φθηνά φάρμακα, δεν αποκλείεται να δούμε αποσύρσεις σκευασμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο του ελληνικού φαρμάκου.

«Το ισχύον σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων χωρών για τα εκτός πατέντου φάρμακα (off-patent) και τα γενόσημα έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της αγοράς, σε ανακατανομή των μεριδίων υπέρ των ακριβότερων θεραπειών, καθώς και σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών» εξηγούν.

Η επικείμενη έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, βάσει σχετικών οδηγιών από τους «θεσμούς», έχει θορυβήσει έντονα την ΠΕΦ. Οι «θεσμοί» ζητούν μείωση των τιμών των παλιών φαρμάκων κατά 60%-80%, δηλαδή η λιανική τιμή να μην ξεπερνά το 1 ευρώ. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα πλήξει άμεσα τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν κυρίως γενόσημα και off patent φάρμακα, ενώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των ακριβότερων εισαγόμενων γενοσήμων και πρωτοτύπων θεραπειών.

Να σημειωθεί ότι, από το 2009 έως το 2014 οι τιμές των γενοσήμων έχουν μειωθεί κατά 62% στην Ελλάδα, με γνώμονα την αύξηση του όγκου τους στα μερίδια της αγοράς, αλλά και τη συγκράτηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, σήμερα ο όγκος των γενοσήμων στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνά το 24%, ενώ όπως λένε κύκλοι της ΠΕΦ λόγω του «κλειστού» προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος και εξοικονόμηση για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η ΠΕΦ έχει ήδη επεξεργαστεί σειρά προτάσεων για την αντικειμενικότερη τιμολόγηση των φαρμάκων, με επίκεντρο τον καθορισμό ενός πλαφόν στη μείωση της τιμής των γενοσήμων και off-patent φαρμάκων, ώστε να διασφαλιστεί, τόσο η παρουσία των παλαιών σκευασμάτων, αλλά και να διευκολυνθεί η κυκλοφορία νέων.

Τέλος, η ΠΕΦ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις συνέπειες που θα έχει για τον ασθενή, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα, μια αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου και να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες πριν υπάρξει συνολική διαβούλευση και νομική γνωμοδότηση για το παράτυπο ή όχι του σημερινού πλαισίου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024