Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από με σχετική απόφαση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας. Στο σκεπτικό της απόφασης A/RES/66/281 επισημαίνεται ότι «η επίτευξη της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας μετά από πρόταση του κράτους του Μπουτάν, το οποίο έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του.

«Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ιδέας που ξεκίνησε από ένα μικρό κράτος στη γη και έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα δίνοντας κίνητρο να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ευτυχίας, που έχει ατομική και συλλογική (κοινωνική) διάσταση», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Μπουτάν, Ρομόλο Γκαντόλφο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλλήνης την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Σήμερα, το δικαίωμα της ευτυχίας δεν συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων. Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας, παγκοσμίως.

Γι’ αυτό με σύνθημα «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία» ευαισθητοποιημένοι Έλληνες από όλους τους χώρους, προχώρησαν στη σύνταξη της «Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» («Διακήρυξη της Παλλήνης») και δημιούργησαν την ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu στην οποία βρίσκεται το κείμενο μεταφρασμένο σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες, ξεκινώντας τη συλλογή υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να επιμείνουμε για να ενδυναμωθεί, γιατί ο στόχος είναι μοναδικός. Αν το δικαίωμα στην ευδαιμονία αποκτήσει νομική υπόσταση (γιατί θεωρητικά υπάρχει στην ΕΕ),τότε θα παρέχει νομοθετική προστασία από την οποία θα απορρέουν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Αν υπήρχε στην ΕΕ το δικαίωμα της ευτυχίας όλοι αυτοί οι δανειστές, όπως τους αποκαλούμε, θα αντιμετώπιζαν τους Έλληνες και τους υπόλοιπους ευρωπαίους με ηπιότερο τρόπο μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια», εξήγησε ο ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους που προσυπέγραψαν το κείμενο της Διακήρυξης.

Οι συντάκτες της «Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πιστεύουν πως η ευτυχία είναι απόφαση, επιλογή, τρόπος σκέψης και δράσης. Καλούν όλους όσους συμφωνούν με αυτό να ενώσουν τη φωνή τους υπογράφοντας μέσα από το www.eudaimonia.eu, ώστε αυτή η φωνή να φτάσει μέχρι το ευρωκοινοβούλιο.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο