Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άγχος βασική αιτία πονοκεφάλου - Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Το άγχος βασική αιτία πονοκεφάλου – Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Πιο ευάλωτες στον πονοκέφαλο είναι οι γυναίκες, καθώς αναφέρουν συχνότερα επεισόδια κεφαλαλγίας. Το άγχος αναδεικνύεται ως η βασικότερη αιτία της κεφαλαλγίας τάσης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες είναι πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους.

Πιο ευάλωτες στον πονοκέφαλο είναι οι γυναίκες, καθώς αναφέρουν συχνότερα επεισόδια κεφαλαλγίας. Το άγχος αναδεικνύεται ως η βασικότερη αιτία της κεφαλαλγίας τάσης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες είναι πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλο ποσοστό αυτών δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο άτομα υποφέρουν από κεφαλαλγία και από αυτά τα 2/3 είναι γυναίκες, οι οποίες κατά μέσο όρο έχουν 1-3 κρίσεις κεφαλαλγίας το μήνα.

Επίσης, από επιδημιολογική καταγραφή 906 ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Νευρολογικής Κλινικής του «Αιγινήτειου» Νοσοκομείου, την περίοδο 2010-2012, προκύπτει ότι το 63,80% των γυναικών υπέφερε από πονοκέφαλο έναντι 36,20 των ανδρών. Επίσης, ο πονοκέφαλος ήταν συχνότερος μεταξύ των έγγαμων (54,50%), έναντι όσων ζούσαν μόνοι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ιωάννης Καραϊτιανός πρόεδρος της Εταιρίας Ιατρικών Σπουδών και διευθυντής χειρουργός του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» εξήγησε ότι «ο πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία θεωρείται το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή. Είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους. Βέβαια, για κάποιους αποτελεί ρουτίνα, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν σχεδόν ποτέ πονοκέφαλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης, ενώ μπορεί να αποτελεί και προοίμιο σοβαρότατων καταστάσεων».

Oι συχνότερες αιτίες για τον πονοκέφαλο, συσχετίζονται με την καθημερινότητα. Το 80% των περιπτώσεων κεφαλαλγίας οφείλονται στο στρες.

«Το ψυχολογικό στρες οδηγεί σε υπερ-έκκριση της ορμόνης κορτικοτροπίνης, που οδηγεί σε πονοκεφάλους. Όμως, δεν πρέπει όμως να αγνοούμε και το φυσικό και σωματικό στρες (π.χ. απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, κ.α.), τα οποία είναι και αυτά αίτια για την πρόκληση κεφαλαλγιών και πιθανολογείται ότι ο πονοκέφαλος αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια του εγκεφάλου μας να προσαρμοστεί σε αυτό» εξήγησε ο κ. Καραϊτιανός.

Επίσης, κάθε φορά που υπάρχει στον οργανισμό κάποια ορμονική διαταραχή, όπως η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, αναφέρονται επεισόδια κεφαλαλγίας.

Επιπλέον, πονοκέφαλο ή και ημικρανίες, σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό, μπορεί να προκαλέσουν οι έντονες και δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και δυνατοί ή πολύ οξείς ήχοι, η έκθεση σε έντονο φως, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, αλλά και ο καιρός.

«Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πολύ πιο συχνές οι εμφανίσεις των πονοκεφάλων, λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις. Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο σύμφωνα με έρευνες αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε.

Επίσης, η αφυδάτωση αποτελεί γνωστό εκλυτικό παράγοντα κεφαλαλγιών τάσεως, ακόμη και ημικρανιών. Σε αυξημένες ποσότητες ο καφές μπορεί από σύμμαχος να γίνει εχθρός. Η διακοπή κατανάλωσης καφέ από κάποιον που πίνει σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να πυροδοτήσει πονοκέφαλο. Τέλος, το αλκοόλ είναι και παράγοντας πρόκλησης κεφαλαλγιών. Περίπου το 1/3 αυτών που πάσχουν από κεφαλαλγίες αναφέρουν ότι αλκοολούχα ποτά πυροδοτούν επεισόδια πονοκεφάλου ή ημικρανίας. Πονοκέφαλο μπορεί να προκαλέσει και η έντονη γυμναστική.

Πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς προσπαθούν μόνοι τους να βρουν ανακούφιση με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η λήψη αναλγητικών. Σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν επισκέπτονται γιατρούς ή νοσοκομεία και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους, με τη βοήθεια φίλων και συγγενών ή με τη συμβουλή του φαρμακοποιού.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ιατρική εκτίμηση και η περαιτέρω διερεύνηση των αιτίων του πονοκεφάλου μπορεί να συντελέσει στην πιο στοχευμένη επιλογή ανακουφιστικών μέτρων. Παράλληλα, ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου αναγλητικού για τον κοινό πονοκέφαλο.

Καταλήγοντας ο κ. Καραϊτιανός υπογράμμισε ότι η αλόγιστη χρήση αναλγητικών μπορεί να επιφέρειτο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, καθώς υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών από την μη ορθή χρήση των φαρμάκων. Οι συχνότερες παρενέργειες που σχετίζονται με τα αναλγητικά είναι: πεπτικά έλκη και αιμορραγία, αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, εμφράγματα ή εμβολές, νεφρική ανεπάρκεια και ηπατοτοξικότητα, καθώς επίσης βρογχόσπασμος και δύσπνοια.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024