Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα ήθελαν οι Ισπανοί εν όψει της αναπόφευκτης νέας κάλπης

Τι θα ήθελαν οι Ισπανοί εν όψει της αναπόφευκτης νέας κάλπης

Οι Ισπανοί -όπως όλα δείχνουν- θα κληθούν και πάλι στις κάλπες περί τα τέλη Ιουνίου, καθώς είναι σχεδόν απίθανο να προκύψει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας από τη Βουλή της 20ής Δεκεμβρίου. Νέα δημοσκόπηση δείχνει να μην έχει αλλάξει η διάθεση των πολιτών για συνεργασίες, έχει όμως αλλάξει η σειρά των κομμάτων.

Οι Ισπανοί -όπως όλα δείχνουν- θα κληθούν και πάλι στις κάλπες περί τα τέλη Ιουνίου, καθώς είναι σχεδόν απίθανο να προκύψει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας από τη Βουλή που προέκυψε στις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Νέα δημοσκόπηση της Metroscopia για την El Pais δείχνει να μην έχει αλλάξει η διάθεση των πολιτών για συνεργασίες, έχει όμως αλλάξει ελαφρώς η σειρά των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση έχει ουσιαστικά αρχίσει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνεργασίας που παρουσιάστηκε ενώπιον της Βουλής για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε την σχετική πλειοψηφία.

Ενώπιον του Ημικυκλίου (Ολομέλεια) βρέθηκε ως εντολοδόχος πρωθυπουργός ο 42χρονος Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών (PSOE), προτείνοντας μια κυβέρνηση συνεργασίας (και αλλαγής, όπως την αποκάλεσε) με τους Ciudadanos του 37χρονου Άλμπερτ Ριβέρα.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους χωρίς να λείπει η ειρωνεία. Από τους Podemos ο Πάμπλο Ιγκλέσιας άσκησε δριμύτατη κριτική όχι μόνο στον Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και στον ιστορικό ηγέτη του PSOE και πρώην πρωθυπουργό (1982-1996) Φελίπε Γκονθάλεθ.

Τόσο σκληρά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε, που προκλήθηκε θύελλα διαμαρτυριών εντός της Βουλής, αλλά και εκτός με τον ίδιο τον Γκονθάλεθ να μιλά για ανεξήγητο μίσος απέναντι στο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ραχόι προτίμησε την ειρωνεία, ιδιαίτερα στις αναφορές του εντολοδόχου πρωθυπουργού στα περί ιστορικής αλλαγής στη χώρα.

Κατά κοινή ομολογία ο νικητής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος υπήρξε συμφιλιωτικός, ασκώντας αποκλειστικά κριτική στον Ραχόι και καλώντας τον να καταλάβει ότι η εποχή του τελείωσε και η χώρα πρέπει να προχωρήσει.

Τελικά, ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού έμεινε στις 130 ψήφους που άθροιζαν τα δύο κόμματα (PSOE 90 έδρες + Ciudadanos 40 έδρες).

Τόσο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι με τις 123 έδρες όσο και οι Podemos με τις 65 έδρες ψήφισαν κατά, με αποτέλεσμα ο Σάντσεθ να γίνει ο πρώτος εντολοδόχος πρωθυπουργός στην μεταπολιτευτική Ισπανία που αποτυγχάνει στη Βουλή.

Επισήμως, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ ξεκινά νέο γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς μήπως και καταφέρει να προκύψει κάποιο άλλο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, έδωσε και λίγο χρόνο στους πολιτικούς αρχηγούς, προτού ξεκινήσει τις επαφές.

Στην πραγματικότητα όμως, όλο αυτό γίνεται για να τηρηθούν τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα μέχρι να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα στις 26 Ιουνίου.

Τα όσα έγιναν στη Βουλή φαίνεται να μην επηρεάζουν το εκλογικό σώμα στο ζήτημα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αυτό φαίνεται ότι έχει τελειώσει για τους Ισπανούς.

Στην έρευνα της Metroscopia, τα κόμματα είναι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία και κυρίως το Λαϊκό του Ραχόι που είναι σταθερά στην πρώτη θέση με 26%, έναντι 23,1% του PSOE.

Η έκπληξη γίνεται στην τρίτη θέση. Ο συμφιλιωτικός τόνος του Ριβέρα στη Βουλή τού δίνει αυξημένο ποσοστό της τάξης του 19,5%, ενώ αντίθετα ο επιθετικός του Ιγκλέσιας δεν άρεσε στους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα οι Podemos, που τώρα αντιμετωπίζουν και εσωκομματικές διαμάχες, να πέσουν στην τέταρτη θέση με 16,8% (-4% από τις εκλογές του Δεκεμβρίου).

Ο Ριβέρα είναι ο μοναδικός πολιτικός με θετικό ισοζύγιο στη δημοφιλία. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε αρνητικές τιμές με τον Ραχόι στην τελευταία θέση.

Οι ψηφοφόροι των κομμάτων ρωτήθηκαν και για τους πολιτικούς τους αρχηγούς και κατά πόσο θα έπρεπε να είναι οι ίδιοι πάλι επικεφαλής εν όψει των νέων εκλογών.

Τα νέα είναι άσχημα για τον Ραχόι, αφού μόνο το 42% τον θέλει στην ηγεσία του κόμματος. Σε πολύ υψηλά ποσοστά κινούνται οι υπόλοιποι: στο 80% ο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, στο 76% ο Ιγκλέσιας των Podemos και στο 96% ο Ριβέρα των Ciudadanos.

Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμα εύρημα. Στην ερώτηση «τι θα έπρεπε να κάνουν το Λαϊκό Κόμμα και οι Podemos στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σάντσεθ», το 48% των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος και το 43% των ψηφοφόρων των Podemos απαντούν ότι θα έπρεπε να επιλέξουν την αποχή.

Σημειώνεται ότι αν είχαν επιλέξει την αποχή, ο Σάντσεθ θα είχε πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην β΄ψηφοφορία, όπου το Σύνταγμα ζητά σχετική πλειοψηφία.

Το πόσο ισχυρή θα ήταν μία τέτοια κυβέρνηση είναι μια άλλη ιστορία.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024