Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκουρία: Εξηγήστε και επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις

Γκουρία: Εξηγήστε και επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον γγ του ΟΟΣΑ.Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γκουρία κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει και να εξηγήσει στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε ανάπτυξη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Aνχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη συνάντηση που έχουν οι δύο τους από τον Φεβρουάριο του 2015. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

«Στη χρονική στιγμή που διεξάγεται η συνάντηση με τον Άνχελ Γκουρία -στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσεις και προκλήσεις και όπου διεξάγεται η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ.

Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Γιατί εμείς, όπως επισήμανε, διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε.

Επίσης, επισήμανε ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Από την πλευρά του, ο μεξικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για συζητήσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους.

«Χρειαζόμαστε ένα χαμηλότερο μονοπάτι για τις ροές εξυπηρέτησης του χρέους, είπε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι τα νούμερα είναι θετικά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό».

Ο Γκουρία συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη πολιτική επικοινωνίας ώστε να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων προειδοποιώντας όμως ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση από παγιωμένα συμφέροντα που θα νιώσουν ότι θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει να επιμείνει, είπε ο κ. Γκουρία γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, θα βελτιώσουν την κοινωνική πρόνοια θα δημιουργήσουν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.

Δηλώσεις στην υποδοχή

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον κ. Γκουρία, σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά τα χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι για αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024