Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειδομένη: Εκτεθειμένοι στη βροχή χιλιάδες πρόσφυγες

Ειδομένη: Εκτεθειμένοι στη βροχή χιλιάδες πρόσφυγες

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, και οι οποίοι ξεπερνούν τους 12.500, να πρέπει να επιβιώσουν υπό τραγικές συνθήκες. Το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν έχουν σκηνές, περίπου 1.600 άτομα, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες. Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης άφησε ένα προσφυγόπουλο ενός έτους.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, και οι οποίοι ξεπερνούν τους 12.500, να πρέπει να επιβιώσουν υπό τραγικές συνθήκες, εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν έχουν σκηνές, περίπου 1.600 άτομα, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες.

Όσον αφορά στη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη, μέσα σε ένα 24ωρο μόλις 320 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, που έψαχναν με κάθε τρόπο να βρουν καταφύγιο κάτω από τέντες και εισόδους πολυκατοικιών για να προστατευθούν από την κακοκαιρία.

Την πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να παραχωρήσει ακόμη έναν χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, υπό τη ρητή προϋπόθεση να αδειάσει η πλατεία Βικτωρίας, εξέφρασε ο Γιώργος Καμίνης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Σκάι.


Στη χώρα υπολογίζεται ότι συνολικά βρίσκονται σχεδόν 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Tο πρωί της Παρασκευής κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Αριάδνη» με 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, καθώς και το «Blue Star 2» με άλλους 57 από Ρόδο-Κω-Λέρο.

Στο Ελληνικό εκτιμάται ότι βρίσκονται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, στον Πειραιά περίπου 3.000, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις: 700 στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.

Από τον Πειραιά περίπου 300 πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν στις Θερμοπύλες, όπου υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία.

Η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων.

Στην πύλη Ε2 αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων, υπό την εποπτεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, που ήδη έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επί 24ωρου βάσεως.

Επίσης, κινητές ιατρικές μονάδες βρίσκονται ήδη από το Χαμόγελο του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχει υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα.

Στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4.067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

Στη Χίο, μέχρι τις 9 το πρωί, ταυτοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό διέσωσε 707 πρόσφυγες σε 13 περιστατικά σε Λέσβο, Χίο και Μεγίστη.

Πέθανε προσφυγόπουλο ενός έτους

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τετάρτης ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους. Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το hotspot της Μόριας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος που συνοδευόταν από τη μητέρα του είχε φτάσει στην Ελλάδα το πρωί της ίδιας μέρας. Μάλιστα η μητέρα του δήλωσε ότι το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στην Τουρκία και είχε εξετασθεί και εκεί από γιατρούς.

Στο hotspot εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης του και το μετέφεραν στο Νοσοκομείο όπου εισήχθη στην Παιδιατρική κλινική. Οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής κατέβαλαν πολύωρες προσπάθειες, αλλά η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Στις 8 το βράδυ εξέπνευσε, ενώ διατάχθηκε νεκροψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024