Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ασφυξία» στον Πειραιά, χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι

«Ασφυξία» στον Πειραιά, χιλιάδες πρόσφυγες στο λιμάνι

«Βουλιάζει» ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά από τα νησιά του Αιγαίου. Περίπου 1.100 άτομα έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι με πλοία, ενώ αναμένονται άλλοι 515 αργά το βράδυ. 

«Βουλιάζει» ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά από τα νησιά του Αιγαίου. Περίπου 1.100 άτομα έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι.

Συγκεκριμένα, κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό Βlue Star 1, μεταφέροντας 580 πρόσφυγες, τους 255 από τη Χίο και 325 από τη Λέσβο.

Στο λιμάνι έφτασε και το πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 515 πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει αργά το βράδυ το «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 452 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο.

Πάντως, ο δυναμικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι -είτε μέσω των αφίξεων, είτε λόγω των ανθρώπων που είναι εκεί από τις προηγούμενες μέρες ή επιστρέφουν από την πλατεία Βικτωρίας- προσεγγίζει τις 2.500.

Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί, αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων. Οι περισσότεροι σταθμοί είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτοι.

Πολλοί από τους πρόσφυγες μόλις φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό.

Οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι στόχος τους είναι να κατευθυνθούν στα σύνορα για να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί να φτάσουν στη Γερμανία.

Δεν λείπουν όμως και οι άνθρωποι που δηλώνουν απογοητευμένοι, όταν μαθαίνουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Από την Τετάρτη λειτουργεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά και τους Γιατρούς του Κόσμου επιπλέον ιατρείο στην Ε2 πύλη του λιμανιού, στον Σταθμό Επιβατών ΟΛΠ Ηετίων, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδιά, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας.

Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση, από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ, με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι λιμενεργάτες του Πειραιά, θα διαθέσουν χρήματα για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως παιδικών τροφών, για τα προσφυγόπουλα.

Το πρωί, ιδιωτική εταιρεία προχώρησε σε καθαρισμό της Πέτρινης Αποθήκης του ΟΛΠ, όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το συγκεκριμένο κτίριο θα δοθεί εκ νέου για φιλοξενία.

Το πρωί, κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά δέκα πούλμαν για να παραλάβουν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν στις Θερμοπύλες, αλλά μόνο σε τρία από αυτά επιβάστηκαν. Οι υπόλοιποι δεν θέλησαν να μετακινηθούν και παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά

Στο μεταξύ, περίπου 5.391 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, ανέρχεται στους 3.307. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι το πρωί της Πέμπτης ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας έφτασε στους 1.268.

Στη Χίο από την Τετάρτη και μέχρι νωρίς το πρωί της Πέμπτης πιστοποιήθηκαν 940 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.227 άτομα.

Στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 63 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 857 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, άλλους 1.183 πρόσφυγες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 25 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Xίου και Σάμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024