Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βλασταράκος: Αυτονόητη η περίθαλψη όλων όσων φτάνουν στην Ελλάδα

Βλασταράκος: Αυτονόητη η περίθαλψη όλων όσων φτάνουν στην Ελλάδα

Αυτονόητη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, την παροχή φροντίδας σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, κατά την ομιλία του στο Συμπόσιο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτονόητη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, την παροχή φροντίδας σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, κατά την ομιλία του στο Συμπόσιο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA), που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχεται η χώρα μας είναι πρωτόγνωρες καθώς «η Ελλάδα αποτελεί για τους ανθρώπους αυτούς, το πρώτο ασφαλές καταφύγιο, διότι παρά τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, περιθάλπει και βοηθά τους πληθυσμούς αυτούς, με περισσή αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Κανείς δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό, από το να διασώζει τους πρόσφυγες. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση και η φιλοξενία των προσφύγων στα νησιά, οδήγησε σε 3 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης».

Ο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θεωρεί αυτονόητη παράμετρο την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης, όλων των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας. Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα υγειονομικής βόμβας και μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ανάγκη ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας των ανθρώπων αυτών, σε πρωτοβάθμιο ή σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο ΠΙΣ κρίνει αναγκαία την άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου, επαρκούς υγειονομικής φροντίδας που θα περιλαμβάνει:

1) Ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα, εμβόλια, υλικό πρώτης ανάγκης, όλων των δημοσίων δομών στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου.
2) Κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων.
3) Προτυποποίηση των διαδικασιών άμεσης φροντίδας, την εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής (κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων-μεταναστών, την πιστοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών, την παροχή πληροφοριακού υλικού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, τη διαπολιτισμική κουλτούρα και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ασθενών.

Ο κ. Βλασταράκος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές θα πρέπει να σταματούν στην Τουρκία, να καταγράφονται και στη συνέχεια να προωθούνται στις χώρες της Ευρώπης, που έχουν συμφωνήσει και έχουν ανοίξει θέσεις υποδοχής.

«Η Τουρκία θα πρέπει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «να βοηθηθεί ώστε να συγκρατήσει και να διαχειριστεί τις ροές των προσφύγων, έως ότου ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στη Συρία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε, ότι στον τομέα της υγείας, όπως και στους άλλους τομείς του προσφυγικού ζητήματος, δοκιμάζονται οι θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, ενώ προκύπτουν αλλαγές, που είτε θα οδηγήσουν στη κατεύθυνση του ουμανισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, ή θα επικρατήσουν οι λογικές της περιχαράκωσης, των κλειστών συνόρων και της ξενοφοβίας. Για την Ελλάδα είναι φανερό, ποιο δρόμο ακολουθούμε.

Και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βλασταράκος πρότεινε στους συναδέλφους του να προετοιμαστούν και να ενεργήσουν βάσει του καθήκοντος που υπαγορεύει ο Ιπποκράτης «ωφελείν ή μη βλάπτειν», να οδηγήσουν τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου να ταυτίσουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους στο ζήτημα των προσφύγων με τις ανθρωπιστικές αξίες.

Να σημειωθεί ότι το κύριο συμπέρασμα του Συμποσίου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου για το προσφυγικό ζήτημα, «είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, είναι εκείνα που πρέπει να κυριαρχούν στις πολιτικές, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου. Βασικός άξονας για την επίτευξη του προαναφερόμενου στόχου είναι το καλωσόρισμα των προσφύγων, των ζητούντων άσυλο και των λοιπών μεταναστών. Η απροθυμία παροχής βοήθειας και στήριξης προς αυτούς τους ανθρώπους καταδικάζεται από πολλές χώρες. Η δημιουργία φραχτών δεν είναι λύση αφού υποβάλει τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους σε επιπλέον κακουχίες με αβέβαιη εξέλιξη».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024