Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συριακό: Ρωσική ανησυχία για «σχέδιο Β'» από ΗΠΑ, Τουρκία κατά Κούρδων

Συριακό: Ρωσική ανησυχία για «σχέδιο Β’» από ΗΠΑ, Τουρκία κατά Κούρδων

Ενώ πλησιάζει η δοκιμασία της παύσης πυρός δύο εβδομάδων από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η Ρωσία εκφράζει «ανησυχία για αμερικανικές αναφορές περί σχεδίου Β'» σε περίπτωση αποτυχίας της. Την ίδια στιγμή, ο συριακός στρατός κατέλαβε πόλη κοντά στο Χαλέπι ενώ ο ΟΗΕ προαναγγέλλει σύντομα επιστροφή στο τραπέζι της Γενεύης. Η Τουρκία λέει πως η παύση πυρός δεν θα την αφορά εάν η κουρδική YPG απειλήσει την ασφάλειά της -κατηγορώντας τους Κούρδους για απόπειρα «διαμελισμού της Συρίας».

Ενώ πλησιάζει η δοκιμασία της παύσης πυρός δύο εβδομάδων από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η Ρωσία εκφράζει «ανησυχία για αμερικανικές αναφορές περί σχεδίου Β’» σε περίπτωση αποτυχίας της. Την ίδια στιγμή, ο συριακός στρατός κατέλαβε πόλη κοντά στο Χαλέπι ενώ ο ΟΗΕ προαναγγέλλει σύντομα επιστροφή στο τραπέζι της Γενεύης.

Η Τουρκία λέει πως η παύση πυρός δεν θα την αφορά εάν η κουρδική YPG απειλήσει την ασφάλειά της -κατηγορώντας τους Κούρδους για απόπειρα «διαμελισμού της Συρίας».

Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μικάιλ Μπογντάνοφ ανέφερε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ρωσικό Tass, πως «δηλώσεις των ΗΠΑ περί διαθεσιμότητας σχεδίου Β’ προκαλούν ανησυχία, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτό».

Ο Μπογκντάνοφ φαίνεται ότι αναφερόταν σε δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Γερουσίας, στις οποίες είχε αναφέρει πως εάν η διαδικασία στη Συρία δεν έχει επιτυχία, «σαφώς και εξετάζονται επιλογές για σχέδιο Β’». «Αν περιμένουμε πολύ ακόμη, ίσως είναι πολύ αργά για να μείνει ενιαία η Συρία» είχε πει ο Κέρι.

Παράλληλα, από την πλευρά της Άγκυρας, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως η παύση πυρός στη συριακή επικράτεια «δεν είναι νομικά δεσμευτική για εμάς αν απειληθεί η ασφάλεια της Τουρκίας».

«Θα προχωρήσουμε στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων κατά του YPG και του Ισλαμικού Κράτους αν υπάρξει ανάγκη» είπε ο Νταβούτογλου, τονίζοντας πως «όταν πρόκειται για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Επί του συριακού εδάφους, τόσο η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων όσο και τα επίσημα συριακά ΜΜΕ ανέφεραν την Πέμπτη πως ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη Χανασέρ, κοντά στο Χαλέπι.

Η πόλη, σύμφωνα με τις αναφορές, είχε καταληφθεί από τζιχαντιστικές ομάδες. Είχε προηγηθεί τριήμερη μάχη, με τον συριακό στρατό να υποστηρίζεται από σιιτικές ομάδες πολιτοφυλακής και από ρωσικές εναέριες επιδρομές.

ΟΗΕ: Την Παρασκευή θα έχουμε ημερομηνία για τις συνομιλίες

Στο διπλωματικό πεδίο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Στεφάν ντε Μιστούρα ανέφερε πως την Παρασκευής θα ανακοινωθεί η ημερομηνία του νέου γύρου έμμεσων συνομιλιών.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη, στις οποίες δεν είχαν ακόμη υπάρξει απευθείας επαφές Δαμασκού και της ομάδας που αντιπροσωπεύει την αντιπολίτευση, είχαν μπει γρήγορα στον πάγο ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν στη Συρία.

Κυριότερος στόχος της παύσης πυρός ήταν η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο ντε Μιστούρα ανέφερε επίσης πως την Παρασκευή θα γίνει επίσης συνάντηση της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την επιτήρηση της παύσης πυρός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024